UŽAS: Indijskom svetom rekom plove leševi ljudi i životinja (FOTO)

Predstavljamo vam Indiju, poslednju mnogobožačku zemlju na svetu, i njenu svetu reku Gang, mesto na kome mrtvi hodaju među živima. Bukvalno!

  • 7

Drevna indijska civilizacija jedna je od najstarijih i najlepših na svetu, ako ne i najlepša.

Indija je zemlja Višnua (Višnjeg), Krišne (Krsne), Šive (Žive), heroja Arđune i njegova četiri brata Pandave, zemlja maharadža i golih fakira i asketa, zemlja ekstremno bogatih i ekstremno siromašnih, jednom rečju, zemlja šarene, životne kulture, ali ujedno i zemlja snažnih kontrasta koji ostavljaju bez daha.

Konačno, zemlja u kojoj se mrtvi kreću među živima. Bukvalno.

Lakoća kojom Indijci pristupaju smrti može biti prilično šokantna "zapadnjacima" koji se groze smrti i kojima ona predstavlja najstrašniju moguću stvar, od koje beže kao "đavo od krsta", i koji se uzbuđuju oko stvari duboko trivijalnih u svojoj osnovi. Možda objektivno i jeste šokantna, ali jednu kulturu ne treba unapred osuđivati, svakako ne pre no što se razume kontekst u kome se nalazi i koji je, na koncu, sama i stvorila.

Nigde ta lakoća nije vidljiva kao na obalama svete reke ovog veličanstvenog naroda, na obalama Ganga, koji već hiljadama godina predstavlja mesto hodočašća stotinama miliona Hindusa, gde se oni kupaju, piju vodu i gde se spaljuju kako bi bezbedno otišli u carstvo bogova.

Nigde ta lakoća nije vidljivija nego na obalama Ganga, u kome leševi plutaju među živim hodočasnicima koji nikakvu pažnju ne obraćaju na njih, ali ni na vrane koje razvlače creva mrtvaka na samo nekoliko koraka od čoveka koji pije vodu iz Ganga.

Indija, poslednja mnogobožačka zemlja na našoj planeti, na taj je način nerešiva enigma i misterija koja vas vuče svom silinom u svoje okrilje, čak iako joj se svom silinom opirete. Intrigantnost smrti jednaka je strahu od nje.

To će, na kraju, i biti konačna reakcija na fotografije koje slede, ako se usudite da ih pogledate, i koje će vas verovatno slediti, i možda izazvati mučninu. Međutim, iako ćete biti zgađeni, nećete moći da joj se oduprete i želećete da saznate sve što se o Indiji saznati može. Jednostavno će vas ostaviti bez teksta.


Kažu da je duhovnost koja se oseća u svetom gradu Varanaši, na obalama Ganga, neponovljiva. Mnogi strani umetnici kažu da se Varanašiju vraćaju kad god imaju "blokadu", zato što ne postoji mesto na svetu na kome duhovno u toj meri poražava materijalno. Ne bismo da to komentarišemo, iako sumnjamo da ćete misliti slično njima kada budete pogledali sve fotografije.

UPOZORENJE:

Foto-galerija koja je pred vama sadrži slike koje mogu uznemiriti ljude slabog srca i slabog stomaka. Imajte na umu naše upozorenje:

(M. B. / Foto: )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA