IRONIJA: Prvi američki robovlasnik bio je - crnac!

Engleske kolonije u to vreme nisu poznavale instituciju trajnog ropstva, već vremenski ograničenog sužanjstva. Upravo je na taj način Entoni Džonson postao je slobodan. Međutim, brzo je zaboravio koliko je teško biti sluga...

  • 0

Istorija zaista zna da bude ironična, a otkrivanje njene ironije mnogim istoričarima predstavlja najomiljeniji izvor zabave u onim teškim trenucima prekopavanja prošlosti.

Kada je 1619. godine jedan holandski trgovački brod dopremio nekoliko Afrikanaca u Džejmstaun, u engleskoj koloniji Virdžiniji, kapetan ih je prodao kao sluge po ugovoru, pošto trajno ropstvo nije postojalo u to vreme u engleskim kolonijama u Severnoj Americi. Obično su sklapani dogovori, i nakon isteka od sedam do devet godina, sluge su postajale slobodne.

Jedan od njih, Afrikanac, koji je u Americi uzeo ime Entoni Džonson, nakon nekoliko godina - kada mu je istekao ugovor sa poslodavcem - odlučio je da ga ne obnavlja, kupio je sebi zemlju i počeo finansijski da napreduje.

Vrlo brzo, odlučio je da i sam nabavi sebi nekoliko Afrikanaca za sluge, a među njima se našao i izvesni Džon Kasor. Kada je sedmogodišnji ugovor sa njim istakao, Džonson je jednostavno odbio da ga oslobodi i izjavio da je Kasor njegov rob.

Slučaj je dospeo na sud i Džonson je pobedio. Na taj način, 1655. godine, Afrikanac je postao prvi američki robovlasnik.

Da nije tužno, možda bi bilo smešno.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA