ZONA SUMRAKA: Sateliti snimili misteriozno ostrvo koje ne postoji!

- Ostrvo se nalazi na Guglu i drugim mapama, pa smo otišli da ga pogledamo i ostrva nije bilo. Svi smo zaista zbunjeni i sve je to prilično neobično. Kako je ostrvo dospelo na mape? Mi to ne znamo, ali ćemo istražiti - kaže naučnica Marija Siton

  • 0

Ostrvo na Južnom Pacifiku, koje se može pronaći na pomorskim kartama, u atlasima, pa čak i na Guglu, ne postoji, tvrde australijski naučnici.

Pozamašan komad zemlje, koji se na Guglovim mapama naziva Peskovitim ostrvom, nalazi se između Australije i Nove Kaledonije, ali naučnici sa Univerziteta u Sidneju, koji su otišli do ostrva, nisu pronašli ništa osim okeana.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, fantomsko ostrvo nalazi se već godinama na svim kartama.

- Želeli smo da pogledamo ostrvo jer navigacione karte na brodu pokazuju da je voda u toj oblasti veoma duboka, 1.400 metara - rekla je članica tima, naučnica Marija Siton.

- Ostrvo se nalazi na Guglu i drugim mapama, pa smo otišli da ga pogledamo i ostrva nije bilo. Svi smo zaista zbunjeni i sve je to prilično neobično. Kako je ostrvo dospelo na mape? Mi to ne znamo, ali ćemo istražiti - poručila je ona.

Australijski listovi prenose da bi ostrvo trebalo da se nalazi unutar francuskih voda, budući da je blizu Nove Kaledonije, ali da francuske karte nemaju upisano to ostrvo.

Australijska Hidrografska služba, koja izrađuje nautičke karte zemlje, smatra da je pojavljivanje ostrva na nekim kartama rezultat ljudske greške koja je godinama ponavljana.

Portparol službe rekao je lokalnim medijima dok se na mapama gradova greške poput fantomskih ulica zahvaljujući zaštiti prava ispravljaju, to nije slučaj sa nautičkim kartama, jer u njih postoji veliko poverenje.

Portparol Gugl Erta rekao je da Gugl konsultuje brojne izvore pre nego što napravi mapu.

- Svet se stalno menja, a praćenje tih promena je poduhvat - rekao je on.

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA