STARE UNAZAD: Braću genetski poremećaj vratio u detinjstvo (VIDEO)

Braća Klark iz Velike Britanije boluju od leukodistrofije, bolesti zbog koje stare "unazad". Pre šest godina obojica su imala normalan posao i porodice, dok je danas njihovo emotivno stanje na nivou osmogodišnjih dečaka

  • 0

Metju (39) i Majkl Klark (42) iz Velike Britanije po spoljašnjem izgledu su odrasli muškarci, ali emotivno - oni su hiperaktivni dečaci. Zbog retke bolesti "Bendžamina Batona" Toni i Kristin Klark, njihovi roditelji, prihvatili su natrag dva svoja odrasla sina koji progresivno stare "unazad".

Naime, ova dva brata pate od terminalnog oblika leukodistrofije, retkog genetskog poremećaja koji dovodi do toga da se oni koji od njega pate ponašaju kao dečaci: od pokreta do načina.

Pre šest godina, obojica su imala normalan posao i porodice, dok se danas igraju i gledaju crtane filmove, a o njima se brinu njihovi roditelji. Za Metjua i Majkla, nažalost, nema spasa, iako su oblici ove bolesti izlečivi ukoliko se otkriju u najranijoj fazi.

Još u aprilu ove godine, kad su britanski mediji prvi put pisali o braći Klark, njihovo emotivno stanje bilo je na nivou desetogodišnjaka. Danas je još gore: ostarelom ocu i majci nije lako da gledaju kako im sinovi polako umiru i gube telesne i metalne funkcije.

I dalje mogu samostalno i normalno da uzimaju hranu, ali očekuje se da će im i to uskoro postati problem, jer već sada ne mogu samostalno da hodaju. Metju koristi invalidska kolica, a Majkl sve teže stoji na nogama.

Pogledajte video-snimak o braći:

(I. D. / Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA