Ovo je prva televizijska reklama u istoriji (VIDEO)

Trajala je svega devet sekundi, koštala devet dolara i emitovana je pred bejzbol utakmicu. - Bila je to samo grafika uz glasovno pokrivanje - kažu u kompaniji Bulova

  • 0

PAPRENI SEKUND? Jedna od najskupljih "sirovina" modernog doba - sekund televizijske reklame u udarnom terminu - nekada je koštao svega devet dolara i to upravo za - reklamiranje satova.

Naime, kako je objavio portal "Mashable", prva legalno emitovana televizijska reklama bila je za proizvode kompanije "Bulova", američkog proizvođača luksuznih satova i nakita. Ovaj spot, dug svega devet sekundi, počeo je da se "vrti" po televizijskom etru SAD 1. jula 1941. godine.

Spot je bio vrlo jednostavan: na ekranu se videla, na sivoj pozadini, nacrtana mapa sa tadašnjih 48 država SAD (u to vreme deo SAD nisu bili Aljaska i Havaji, one su članice postale 1959. godine, prim. aut.) i bila je "pokrivena" glasom koji je izgovarao rečenicu: "Amerika radi po Bulovinom vremenu" (America runs on Bulova time).

Reklama je kompaniju koštala devet dolara: četiri za vreme emitovanja i pet za troškove TV stanice.

Inače, TV emitovanje u SAD počelo je 1928. godine, ali Federalna komisija za komunikacije nije izdavala dozvole za reklamiranje TV stanicama do 2. maja 1941. godine. Ove dozvole stupale su na snagu u julu iste godine, kada je u rad pušten i kanal WNBT, deo mreže NBC.

Bulovina reklama emitovana je pred početak bejzbol meča Brukil Dožersa i Filadelfija Filisa.

- Reklama uopšte nije bila snimljena, koliko ja znam. Bila je to samo grafika uz glasovno pokrivanje - kažu u ovoj kompaniji.

Zanimljivo je znati da ovo nije bio prvi susret publike sa reklamom kompanije Bulova. Naime, njihov slogan bio je prisutan u novinama, ali i na radiju. Štaviše, reklama za "bulova" satove, emitovana 1926. godine, prva je komercijalna radio-reklama u američkom etru.

U  najboljem slučaju, ovu reklamu videlo je svega nekoliko hiljada ljudi: u Njujorku je u to vreme bilo svega četiri hiljade TV prijemnika.

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA