ZA DLAKU: Srbi treći najviši muškarci na svetu, Crnogorci dele prvo mesto!

Hrvati su se s prosečnom visinom od 180,5 cm našli na devetom, a Slovenci sa 180,3 cm na desetom mestu. S druge strane, sa 171 cm Dinarke predstavljaju ubedljivo najviše žene na svetu!

  • 52

Srbi su treći najviši muškarci na svetu s prosečnom visinom 182,0 cm, dok su Srpkinje sa 166,0 cm zauzele trinaesto mesto.

Prema podacima objavljenim na Vikipediji, Holanđani i Crnogorci imaju identičnu prosečnu visinu od 183,2 cm, dok isti rezultat od 182,4 cm dele Danci i Norvežani.

Interesantno je da su na listi sa 185 cm neprikosnoveno najviši, rekli bismo skoro nedostižni, narodi koji naseljavaju dinarski pojas - Dinarci (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija)

Sa 171,0 cm Dinarke predstavljaju ubedljivo najviše žene na svetu!

Hrvati su se s prosečnom visinom od 180,5 cm našli na devetom, a Slovenci sa 180,3 cm na desetom mestu.

Nešto viši od njih su Nemci s prosečnom visinom od 181,0 cm, koliko imaju i Litvanci, dok su se u zlatnoj sredini sa 181,5 cm obreli Šveđani.

Prema naučnim istraživanjima, iz generacije u generaciju naš narod je sve viši, a u poslednjih 40 godina porastao je za dva centimetra.

No, to ne znači da ne možemo da se podičimo visokim vladarima. Ubedljivo najviši bio je despot Stefan Lazarević, koji je imao više od dva metra (otud su ga zvali i Visoki Stevan), a u brojnim spisima uz Karađorđa i Milana Obrenovića pominje se da su bili natprosečne visine.

Iako u društvu ostavljaju utisak dominantnih i zdravih osoba, naučno je dokazano da su visoki ljudi skloni srčanim oboljenjima.

S visinom od 2,36 metara, Kinez Bao Ksihunga odavno je omiljeni primer gigantizma, dok njegov zemljak He Pingoing važi za najnižeg sa svega 73 centimetra!

Na listi najnižih naroda našli su se Indonežani sa 158,0 cm, Bolivijci sa 160,0 i Indijci sa 161,2 cm.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Olja

    14. decembar 2013 | 00:13

    Pa crnogorci su srbi

  • Sajber kurajber

    14. decembar 2013 | 00:23

    i treci najgladniji na svetu.

  • Njegos-Srbin

    26. januar 2014 | 13:53

    Crnogorci to sto vam mafija vlada i Amerika vas pravi Crnogorcima, a ne Srbima to je problem. Desava se isto sto se desavalo sa Srbima iz Bosne tj. danasnjim Bosnjacima. Bosnjaci su Srbi iz Bosne, a Crnogorci su Srbi iz Crne gore uostalom pratite malo sta je pricao Njegos osnivac vase drzave, pustite sta prica Milo lopurda. I sad vidim Brat Vukana Nemanjica, Rastko ili Sveti Sava je izbacen iz crkvenog kalendara. Pominjem Vukana zato sto je on vladao Crnom Gorom i to je jos jedan dokaz da smo od iste krvi. I da pomenem jos jedno sto hocu da vam kazem, a to je da je nekad Crna Gora sa legendarnim Serdarom Jankom Vukoticem objavila rat Nemackoj i Austriji i sa 40 000 vojnika krenula u odbranu Srbije, a danas priznajete Kosovo, a nista bolje nije ni u Srbiji vlast svakim danom sve vise priznaje Kosovo. Njima je cilj da rasparcaju narod da ne bilo jedne velike drzave Srbije nego da se sve podeli da plemena i ta plemena da se kolju. Plase se oni Velike Srbije. Samo nas Rusija moze zastiti zato sto je u njenom interesu da Balkanom vlada pravosljavlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA