VEROVALI ILI NE: Otkrivene planete slične Zemlji na kojima postoji život! (FOTO)

Svemirski teleskop Kepler otkrio je i izobilje vanzemaljskih svetova, ali njih nećete ih pronaći u Sunčevom sistemu. Planete imaju kamenito jezgro koje je okruženo nekom vrstom naduvnog gasa i do četiri puta veće su od Zemlje

  • 9

Nedavno je otkrivena nova vrsta planeta koju je snimio svemirski teleskop Kepler, otkrio je i izobilje vanzemaljskih svetova, ali njih nećete ih pronaći u Sunčevom sistemu.

Osmatračnica koja se nalazi na Zemlji otkrila je pomoću Kepler letelice masu i gustinu 16 novih planeta, koje su između 1 do 4 puta veće od veličine Zemlje. Mnoge novootkrivene orbite opisane su na sastanku Američkog astronomskog društva, a planete imaju kamenito jezgro koje je okruženo nekom vrstom gasa zbog čega su ih naučnici prozvali "pod-Neptun" ili mini-Neptun" planete.

- Ova čudesna lavina informacija o "pod-Neptunskim" planetama nam govori o njihovoj strukturi jezgra - rekao je Džef Marsi, profesor astronomije sa Berklija, Univerziteta u Kaliforniji.

Marsi i njegove kolege su potvrdile da je Kepler otkrio 41 planetu, zatamnjivanjem svetlosti u trenutku kada planeta putuje oko svoje zvezde. Naučnici su koristili teleskope sa Zemlje, smeštene u opservatorije na Havajima, da bi izmerili koliko se "klate" zvezde i koja je "domaćin" kojoj planeti u trenutku kada one blago gravitiraju ka njima.

Koristeći metod Dopler, tim je otkrio mase od 16 planeta. Kombinujući planetarne mase i njihove radijuse, iz podataka koje je dopremio Kepler, tim je odredio gustine planeta, nudeći saznanja o tome da li su kamenite, gasovite ili hibridi ova dva sastava. Pet novih planeta su kamenitog sastava, uključujući i Kepler-406b, planeta koja je 1,4 puta veća od radijusa Zemlje i koja kruži oko svoje planete na svaka 2,4 dana.

Izgleda da većina planeta ima kamenito jezgro koje se "uvuklo" u vodonik i helijum. Ovakve vrste misterioznih planeta ne postoje u Sunčevom sistemu. One variraju od "naduvanih", sa debelim štitom do onih bez njega. Ova otkrića su objavljena u časopisu astrofizike, u kom je potvrđeno postojanje 38 novih planeta, od kojih šest Kepler nije spazio.

Ipak, postoji još jedan način da se odredi masa planeta. Susedne planete gravitaciono naginju jedna prema drugoj, čineći da se jedna planeta ubrza u svojoj orbiti dok se ostale usporavaju. Merenjem varijacije planetarnih tranzita, astronomi mogu da utvrde masu. Đi-Vei Ksi i njegove kolege sa Univerziteta u Torontu su ovim metodom potvrdili 15 Keplerovih planeta, a prijavili su ukupno 30 planeta u astrofizičkom žurnalu.

Primarni cilj misije Kepler je da utvrde rasprostranjenost planeta poput Zemlje u galaksiji. Do danas, Kepler je identifikovao više od 3.500 potencijalnih planeta, uključujući mnoge koje kruže oko svojih zvezda.

Mase i gustine najnovijih planeta daju odgovore na mnoga pitanja, a moglo bi se doći do nagoveštaja da li su ljudi sami u Univerzumu ili ne.

(Telegraf.rs / Izvor:foxnews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boki

    9. januar 2014 | 21:49

    Sve je to lepo, ali zivot njne otkriven vec samo mogucnost. Tako se mislilo i za Mars, pa nista...

  • frodo

    9. januar 2014 | 22:38

    Tehnologija strahovito brzo napreduje, pre samo nekoliko godina su mogli da detektuju samo planete veličine jupitera a danas već i zemljine veličine. Međutim, realno su jaaako daleko od detekcije života.

  • Putnik

    10. januar 2014 | 03:02

    Dobrovoljno se javljam i plaćam kartu u jednom pravcu, da odem i da se odmorim od naših političara i umišljenih bitnih faca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA