Ovo je jedini Srbin koji je preživeo Titanik!

O tome kako se Nikola Lulić, Srbin iz ličkog sela Konjsko Brdo spasao postoje dve verzije. U jednom trenutku, našao se u ledenoj vodi. Po jednoj verziji, na glavi je imao oficirsku kapu zbog toga su ga izvukli u čamac. Nešto plemenitija verzija priča o tome da je spasao život detetu koje je pored njega upalo u vodu, pa mu je detetova majka - Norvežanka, pružila ruku i povukla u čamac

  • 10

Na svom prvom putovanju preko okeana, 14. aprila 1912. potonuo je Titanik najluksuzniji i najraskošniji brod koji ji je ondašnji svet video. Sa njim, u dubine okeana otišle su i stotine putnika koji su, iz ovog ili onog razloga, pošli u daleku Ameriku.

Jedan od retkih putnika treće klase koji je preživeo brodolom bio je i Nikola Lulić, Srbin iz ličkog sela Konjsko Brdo.

Nikola je bio seljačko dete. Radio je na njivi i pomagao roditeljima sve dok ga nisu regrutovali u austrougarsku vojsku. Međutim, priča kaže da ovaj mladić nije hteo da služi u vojsci koja nije srpska, pa je 1902. godine dezertirao.

Kako nije mogao da se vrati kući, 'trbuhom za kruhom' krenuo je put daleke i misteriozne Amerike. Nakon godina rada u rudniku u Minesoti, Nikola se u jesen 1911. godine vraća u rodno mesto, prenosi Dnevno.rs.

Tu se međutim, i dalje teško živelo ... Nikola nikako nije mogao da nađe posao, pa je jedini izlaz bila ponovna "pečalba". Sa njim je u "beli svet" krenulo i nekoliko zemljaka. Sudbina je htela da brod koji su izabrali bude baš Titanik, piše portal Dnevno.rs

Lulić je kasnije pričao da je Titanik bio kao ništa ranije viđeno. Uopšte nije ličio na brod nego na mali, plutajući grad. Ipak, taj "grad" je uskoro doživeo potres koji niko nije mogao ni da sanja.

Tog kobnog 14. aprila, putnici 3. klase nisu saznali dab rod tone sve dok voda nije počela da im ulazi u kabine.

Na Titaniku je bilo 20 čamaca za spasavanje, nedovoljno da se spase više od 2.000 putnika i članova posade. Najveći bes izazvalo je to što su, u haosu koji je nastao, čamci koji su spuštani u vodu bili poluprazni.

O tome kako se Nikola spasao postoje dve verzije. U jednom trenutku, našao se u ledenoj vodi. Po jednoj verziji, na glavi je imao oficirsku kapu zbog toga su ga izvukli u čamac. Nešto plemenitija verzija priča o tome da je spasao život detetu koje je pored njega upalo u vodu, pa mu je detetova majka - Norvežanka, pružila ruku i povukla u čamac.

Nikola je tako mogao da vidi tehnološko čudo tadašnjeg sveta kako tone pred njegovim očima. "Karpatija", brod koji je došao po preživele, prevezao ga je do Njujorka. Posle kratkog odmora kod rođaka u Čikagu, Nikola je nastavio putovanje i stigao u rudnik u Minesoti.

Tu radi do kraja Prvog svetskog rata, a zatim se zauvek vraća u domovinu. U novoosnovanoj zajedničkoj državi je živeo sve do smrti 1962. godine. Imao je 79. godina.

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevno.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • soko

    24. februar 2014 | 20:00

    Samo da nas ne optuze da je on krivac potopa!

  • Stefan

    24. februar 2014 | 22:49

    Moj cukundeda Jovan Vukelic koji je bio trgovac u Americi rodjen u Lici(Ogulin)u Hrvatskoj, nacionalnosti Srbin je preziveo Titanik koji se posle tog nesrecnog dogadjaja vratio u Srbiju da cuva mog dedu Radeta Vukelica i pri dolasku u zemlju spaljen ziv uz plastu sena od strane ustasa jer je bio srpske nacionalnosti..Tako da je nije istin da je ovaj zemljak sa slicice jedina prezivela Srbenda jer inace ja ne bi postojao danas :-)

  • Kalablak

    24. februar 2014 | 20:50

    Kazu da je imao 9 toro dece a njegov potomak prva zena nenada canka on joj je rodjeni pradeda... canak mi pricao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA