Ove kuće su smišljene specijalno za izbeglice sa Kosova. Pogledajte i zašto (FOTO)

Za samo godinu i po dana proizvodnje recikliranih paleta u SAD, 33 miliona izbeglica moglo je da bude "stambeno obezbeđeno", a projekat je namenjen prvenstveno izbeglicama koje su se vraćale na Kosovo

  • 22

Dizajneri iz "Aj Bim Dizajn"-a došli su do računice da 84 odsto izbeglica na svetu može dobiti svoj dom koji se gradi za manje od jednog dana. Naime godišnja proizvodnja recikliranih američkih paleta pokriva građevinski materijal potreban za izgradnju baraka za izbeglice.

Za samo godinu i po dana proizvodnje ovih paleta u SAD, 33 miliona izbeglica moglo je da bude "stambeno obezbeđeno".

Palete kuća, kako je Aj Bim Dizajn nazvao svoj projekat, osmišljene su kao prelazno prihvatilište za izbeglice koje se vraćaju na Kosovo.

Paleta je vrlo jednostavna i pruža lep komfor, u odnosu na konfiguraciju i veličinu barake. Svaka porodica mogla je sagraditi kuću u odnosu na svoje potrebe i broj članova.

Budući da su palete građevinski materijal, nije bilo neophodno imati veliki broj alata, a sama baraka je mogla biti upotpunjena i drugim materijalima, poput cerade i plastike.

Objekat je zamišljen tako da se jednostavno može dodati izolacioni sistem, a za celu gradnju se uz materijal dobija i uputstvo.

Iako je ovaj projekat imao prvobitnu i osnovnu namenu, privuklo je pažnju širom sveta, pa se sada za 75 evra može kupitii paket uputstava za izgradnju barake, koji sadrži plan, fotografije, spisak alata i količine materijala potrebne za izgradnju, i to samo za one koji požele ovakvu baraku za uživanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vladimir

    26. februar 2014 | 17:03

    Sram ih bilo ,pa nije im ovo Afrika slepci jedni .

  • njegon

    26. februar 2014 | 17:27

    Ne najbolje u stale da ih stavite, pih sram vas bilo Pa jel to za ljude

  • Roki

    26. februar 2014 | 17:36

    Pa sinovi ovo je Srbija mi kuce gradimo da traju, a ne kao vi od drveta pa prvi vetric ih srusi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA