Evo kako jedna tajna organizacija hoće da prekroji Evropu! (FOTO)

Ponovo je zaživela ideja starog projekta prekrajanja Evrope organizacije "Intermarijum", koja je zamišljena kao "sanitarni kordon" protiv Rusije. Ideja je između dva svetska rata imala podršku Vatikana i Velike Britanije

  • 14

Jedan od starih projekata prekrajanja Evrope - Intermarijum (Međumorje), zajednica država između Crnog mora i Baltika, zamišljenog posle Prvog svetskog rata kao "sanitarni kordon" protiv Sovjetskog Saveza, odnosno Rusije, ponovo živi.

Ideja je imala podršku Vatikana i Velike Britanije u periodu između dva svetska rata, pišu Novosti.

- Amerikanci su kasnije prihvatili tradiciju britanske i anglosaksonske politike neprijateljstva i rivalstva prema Rusiji u borbi za svetsku moć. Tako je preživela i ideja Intermarijuma, koja na postsovjetskom prostoru ima težište na Baltiku i Ukrajini, a u perspektivi prema Belorusiji. Ukrajinska Narandžasta revolucija od pre nekoliko godina i aktuelna kriza su nesumnjivo deo politike Intermarijuma. Njen ogranak na Balkanu ogleda se u neprestanom pritisku na Srbiju koja se dugoročno smatra proruskom - kaže istoričar i politikolog dr Dragan Petrović.

I Sjedinjene Američke Države bavile su se smanjenjem uticaja Sovjetskog Saveza i Nemačke zastupajući stvaranje velikih evropskih federacija. 

Predstavnik SAD u Švajcarskoj profesor Džordž Heron pisao je 1918. američkom predsedniku Vudro Vilsonu: „Austrougarska predstavlja najbolje područje za početak evropske federacije. Više država Austrougarske, čak i ako jednom dobiju potpunu nezavisnost, uskoro će se zbog raznih interesa naći prisiljene u ovoj ili onoj formi da budu zajedno. Podeljene, one će brzo doći pod dominaciju Nemačke“.

- Za takvo rešenje zalagala se i tajna katolička organizacija Intermarijum s veoma ambicioznim planovima da u buduću konfederaciju uključe prostore između Baltičkog, Crnog, Egejskog, Jonskog i Jadranskog mora - navodi akademik dr Dragoljub Živojinović.

On dodaje da su Vatikan i neke druge snage radile su na jačanju hrvatskog secesionističkog faktora jer nisu bile zadovoljne stvaranjem Jugoslavije.

- Prvi Intermarijum je nastao pod snažnim uticajem Vatikana. Bio je to pokušaj Svete stolice da nadomesti deo gubitaka uticaja koje je pretrpela nestankom Austrougarske. Glavni dobitak u to vreme Vatikan je video u obnovi Poljske, koja je tada zahvatila zapadne oblasti današnjih Ukrajine i Belorusije. Međutim, britanske službe, a pre svega MI6, kao i Vatikan podržavali su niz pokreta, čak i sa neofašističkim shvatanjima, koji su delovali na širokom prostoru Istočne Evrope i Balkana sa ciljem slabljenja ruskih pozicija. Ogranak politike Intermarijuma na Balkanu se očituje kroz pritiske prema Srbima, koji se prepoznaju kao dugoročno proruski elemenat - kaže dr Dragan Petrović.

Kada su devdesetih  otvorene arhive Kontraobaveštajnog korpusa SAD Intermarijum izaziva pažnju nauke.

Intermarijum je stajao iza "pacovskih kanala" kojima su na desetine hiljada ustaša, nacista i ukrajinskih esesovaca pobegli u južnu Ameriku, a osnovan je kao obnovljena i proširena Habzburška monarhija od strane istoimene vatikanske tajne organizacije koja je uključivala i ultrakonzervativne političare širom sveta.

- Intermarijum je bio pun sveštenika, monaha i redovnika jezuita, benediktinaca i franjeavca. Imali su štamparsku mašinu za izradu falsifikovanih isprava, upravljali su mrežom samostana koji su služili kao skloništa, prali prljavi novac i što je možda najvažnije organizovali su efikasne propagandne kampanje koje su išle u prilog britanskim interesima. Od Baltika do Crnog mora katolički sveštenici poput Krunoslava Draganovića i ukrajinskog nadbiskupa Bućka vodili su špijunsku mrežu koja je bila od vitalnog interesa za britansku obaveštajnu službu - zabeležio je Džon Loftus, u to vreme agent američkog Kontraobaveštajnog korpusa u Rimu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • @Team

    1. mart 2014 | 01:32

    Nije samo "Intermarium" ukupno ima tri faze.Opasna organizacija.Ko danas stoji iza toga jako je tesko otkriti.Ovo je mnogo gore od Natoa.

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    1. mart 2014 | 01:52

    DEMOKRATSKI FAŠIZAM ,,,,ILI. FAŠISTIČKA DEMOKRATIJA == EU =AUSTROUGARSKA ,,,,i mi stremimo kao država da ličimo na njih ___može kao blef~~~ali nas tamo nikad neće prihvatiti kao GENS UNA SUMUS

  • Zoks

    1. mart 2014 | 07:50

    To je sve (Bildeberg organizacija ima na youtube) nihovo maslo, a tosu rokafeler, rotsild itd. Sami bogatasi, sto nareduju presednicima sta da rade. Tako oni i prave ratove i zavrsavaju ratove. Njima pripadaju Banke, farmaceuti, i razna udruzenja sto su mocna, sve je njihhovo samo pod drugim imenom, Ato se radi decenijama, a mozda i nekoliko veka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA