Pola života u dva minuta: Slikao lice svakog jutra od 1987. (VIDEO)

- Umetnici moraju biti opsesivni da bi obavili posao koji moraju da obave. Nešto mora da ih pokreće iznutra, i to je ono što ih vodi do sledećeg koraka. Ovo je komentar na tu opsesiju i opsesivni rad - kaže umetnik Karl Bejden

  • 7

Umetnik Karl Bejden iz Bostona (SAD) počeo je da slika svoje lice 23. februara 1987, i otada je to činio svakoga jutra. Sada, u 61. godini, ima 9.534 fotografije, od kojih je oko 2.500 upotrebio da bi napravio dvominutni ubrzani snimak, minifilm posvećen procesu starenja.

Tokom skoro 25 godina, koliko je neobični projekat trajao, Bejden je, kao tvrdi, jutranje fotografisanje propustio samo jednom, kada je žurio na časove fotografije koje je držao, piše Dejli mejl.

Na ideju o projektu došao je još kao student 1975, a u delo je počeo da je sprovodi u svojoj 34. godini, i planira da sa projektom nastavi do kraja života, u okviru svog višedecenijskog proučavanja uloge koju smrtnost igra u čovekovom životu.

Pored toga, Bajden tvrdi i da njegov projekat predstavlja metakomentar ideje opsesije, ponavljanja određenih radnji.

- Umetnici moraju biti opsesivni da bi obavili posao koji moraju da obave. Nešto mora da ih pokreće iznutra, i to je ono što ih vodi do sledećeg koraka. Ovo je komentar na tu opsesiju i opsesivni rad - kaže on.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boki

    2. mart 2014 | 00:30

    Veoma zanimljivo, moze se lepo videti kako se lice vremenom razvija i stari. Interesantno da mu je vilica poprilicno porsla, kosa se smanjila, a celo i oci su ostali isti. Takodje je u jednom momentu izgubio obrve u kratnom intervalu.

  • @Team

    2. mart 2014 | 00:45

    Kakvi genijalci sve postoje to planeta samo jednom radja.Zato mu lice lici kao da ima 3 stepen opekotine.

  • JA

    2. mart 2014 | 00:24

    34...hm, imam jos fore...haha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA