Pištolj kojim je pucano na papu izložen u muzeju

Pištolj, kojim je pucano na papu Jovana Pavla Drugog, muzej je dobio na trogodišnju pozajmicu od rimskih zatvorskih zvaničnika, a biće izložen zajedno sa replikom jednog od metaka kojim je papa ranjen

  • 3

Pištolj kojim je 1981. godine pucano na papu Jovana Pavla Drugog biće izložen u muzeju posvećenom bivšem rimokatoličkom poglavaru u južnom poljskom gradu Vadovice.

Jovan Pavle Drugi, koji je preminuo 2005. godine, biće proglašen svecem 27. aprila u Vatikanu. U tu čast muzej je pripremio novu izložbu na kojoj će se naći i devet milimetarski "brauning HP", kojim je Turčin Mehmet Ali Agdža 13. maja 1981. na Trgu svetog Petra u Vatikanu pucao i ranio papu.

- Verujemo da je papa spasen kako bi nastavio svoju misiju - izjavio je za AP zamenik direktora muzeja, sveštenik Jaček Pjetruška i dodao da je "pištolj je znak Božje milosti".

Papa je bio pogođen sa četiri metka - dva u stomak, jedan u levu ruku, a jedan u desno rame.

Pištolj, koji je muzej dobio na trogodišnju pozajmicu od rimskih zatvorskih zvaničnika, biće izložen zajedno sa replikom jednog od metaka kojim je papa ranjen.

Stalna postavka muzeja, koji je smešten u kući u kojoj je papa rođen 1920. godine, kao Karol Vojtila, biće zatvorena ove nedelje kako bi se napravilo mesto za novu izložbu koja će biti otvorena 9. aprila.

Jovan Pavle Drugi je oprostio Agdži koji je iz zatvora izašao 2010.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ДАШОНИ

    20. mart 2014 | 08:55

    Ово је онај папа који је дао усташама " Благослов" за убијање и прогон СРБА

  • Goran

    20. mart 2014 | 11:28

    Trebao je da dodje u srbiju ovde su sve visoko kvalifikovani strelci !

  • Русија

    20. mart 2014 | 11:30

    Djavo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA