≫ 

Bio je mrtav 42 minuta: Amerikanca u život vratila SRPKINJA (FOTO)

Smenjivali su se u oživljavanju puna 42 minuta dok ponovo nisu osetili puls

  • 0

Amerikanac Džon Ogburn (36) iz Šarlota u Severnoj Karolini ne seća se dana kada je doživeo srčani udar. Radio je u firmi na laptopu kada je samo pao sa stolice. Bio je potpuno miran. Jedna koleginica je pozvala 911. Oni su mu spasili život.

Ako osoba posle jednog pića počne da crveni - odmah morate da reagujete jer joj je zdravlje u opasnosti

- Bilo je to nešto najstrašnije što sam u životu videla. Bio je tamno ljubičast - kaže ona.

Džon ima mnogo razloga da do kraja života bude zahvalan policajcima koji su ga vratili iz mrtvih. U blizini se zateklo dvoje policijskih službenika koji su stigli u roku od minuta i odmah započeli s kardiopulmonalnom reanimacijom. Smenjivali su se u oživljavanju puna 42 minuta dok ponovo nisu osetili Ogburnov puls.

Napori Lorensa Gajlera i policajke srpskog porekla Nikoline Bajić vredni su svake hvale s obzirom na to da se od zaposlenih hitne pomoći ne očekuje nastavak reanimacijskog postupka 20 minuta pošto više nema vitalnih znakova. U Šarlotu je policajac od 2006. godine.

Nakon što je Džon Ogburn, otac troje dece, prevezen u bolnicu, lekari su ga stavili u indukovanu komu kako bi omogućili mirovanje organizma do kraja sedmice. Nakon buđenja, savetovano mu je da idućih pola godine ne upravlja vozilom i da se previše ne zamara.

Ogburn je novinarima rekao da se oseća jako dobro, ako se zanemari manji bol u grudima.

- Nemam energije kao pre, ali to je u ovakvim slučajevima normalno. Uostalom, dobio sam drugu šansu za život - rekao je Ogburn, dodajući kako namerava da tu priliku dobro iskoristi.

Neizmernu zahvalnost, istakao je, duguje Lorensu i Nikolini koji su nakon poziva 911 stigli do njega, nesebično se trudeći da ga ožive i nakon predviđenog vremena za taj postupak.

- Prema dosadašnjim iskustvima, nakon svakog minuta u kojoj je srce prestalo da kuca, a ne sprovodi se kardiopulmonalna reanimacija, izgledi za preživljavanje smanjuju se za čak 10 posto - objasnio je dr Majkl Kurc, profesor na Medicinskom univerzitetu Alabama.

Policajci su ga posetili 4. jula.

- Bilo je veoma emotivno. Sva se naježim kad pomislim. Kad sam ga videla sa ženom i koliko su srećni... Upoznali smo i Džonove roditelje, koji su nam non-stop zahvaljivali jer smo ga spasli. Kad shvatiš da smo mi uradili sve to... Na živote svih ovih ljudi uticalo je to što smo nas dvoje uradili - kaže Nikolina Bajić.

Prema rečima policajca Gajlera, nema reči kojima može da se objasni sve što se dogodilo.

- To je čudo - smatra Nikolina Bajić.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA