Konačno pred ljudima zlato zamrznuto u vremenu

Na izložbi će biti izloženo preko 200 predmeta koji oslikavaju način života koji su Skiti vodili

  • 1

U Britanskom muzeju u septembru će biti postavljena izložba koja će prikazati drevnu kulturu nomadskog plemena Skiti iz drevnog Sibira. Ova izložba će svoju priču ispričati kroz uzbudljiva arheološka otkrića i savršeno očuvane objekte zamrznute u vremenu.

Fenomenalno otkriće: Pronađena tajna soba u Velikoj piramidi u Egiptu koja će dati odgovore na mnoga pitanja (VIDEO)

Na izložbi će biti izloženo preko 200 predmeta koji oslikavaju način života koji su Skiti vodili, a neki od njih su zaista veoma zanimljivi kao što su komadi ljudske kože na kojima se nalaze tetovaže, koje su održane zahvaljujući niskim temperaturama u Sibiru.

U rekonstruisanoj ledenoj komori koja zapravo predstavlja grobnicu u kojoj su otkriveni, naći će se i krznena odeća, konjski pokrivači, kao i zastrašujuća maska od gline koja je ukrašena tako da podseća na tetovaže koje su pokojnici imali na svojim licima.

Veoma je zanimljivo što su imali zaista inspirativne komade nakita od zlata, kao i zlatne ukrase koje su specijalno koristili da ukrase svoju odeću.

Zlatni nakit koji su drevni Skiti koristili za ukrašavanje odeće Foto: AP/Tanjug

Kako su bili ratnički narod, veliki broj oružja poput kratkih mačeva, lukova za streličarstvo, obojeni štitovi, oklopi i kacige, će se naći na izložbi.

Posebno je zapanjujuće to što su u grobnici pronađene i semenke konoplje koje su ostale očuvane kao da su juče tu stavljene. Skiti su navodno semenke konoplje palili kako bi udisali njihov dim tokom rituala ili ako su imali bolove pa da sebi na taj način olakšaju.

Pomenuta izložba će na najbolji način oslikati ko su bili Skiti, kako su se oblačili, sa kim su ratovali, šta su jeli i pili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA