Ovu priču o smrti Josipa Broza još niko nije čuo: Tito ipak nije umro 4. maja?!

Klinički centar u Ljubljani navodno je samo čekao šifrovanu poruku "Utakmica je počela", pa da objavi da je Tito preminuo

  • 35

"Umro je drug Tito!", rečenica je koju je pre 37 godina sa suzama u očima na TV Dnevniku izgovorio spiker Miodrag Zdravković! Svi u SFRJ su plakali, iako se znalo da je Josip Broz teško bolestan. Godinama kasnije, do dana današnjeg, više istoričara, biografa, ali i teoretičara zavere uporno je iznosilo ideju da je najveći sin naših naroda i narodnosti zapravo preminuo mesecima pre 4. maja!

Jedna beogradska opština čuva najviše uspomena na Tita: Ima čak 8 ulica sa njegovim imenom, a evo koliko ih je ukupno u Beogradu

"Josip Broz Tito je umro" je poruka koju je Savet za odbranu ustavnog poretka SFRJ, navodno, u najvećoj tajnosti još 14. februara 1980. godine uputio razaraču "Split", koji se nalazio u vodama Crnog mora. Ubrzo je povučena, a kao razlog se navodi to što su lekari, prema nekim tvrdnjama, već klinički mrtvog Broza priključili na aparate dok državni vrh ne odluči šta da se radi nakon njegove smrti i kako da se sačuva stabilnost u zemlji.

Klinički centar u Ljubljani navodno je samo čekao šifrovanu poruku "Utakmica je počela", koja je označavala trenutak da se javnosti saopšti činjenica da je Tito mrtav. Međutim, po teorijama, predsednik SFRJ nije izdržao i navodno je umro pred zoru 19. februara 1980.

Sve teorije zavere opovrgava prof. dr Predrag Lalević, anesteziolog i hirurg koji je 16 godina brinuo o Titovom zdravlju.

Foto: jajce-online.com / Arhiva

– Vreme koje smo onda objavili kao vreme Titove smrti tačno je u sekundu. Tada je umro, a sve ostalo su gluposti. Lično sam mu isključio aparate. Bio sam njegov lekar od 1964. pa do smrti i sećam se samo lepih stvari – kaže Lalević i potvrđuje da Jovanka nijednom nije posetila Tita u bolnici u Ljubljani.

DA NE ZAVRŠI KAO ČARLI ČAPLIN

U vreme Titove bolesti u Americi su ucenjivači ukrali posmrtne ostatke Čarlija Čaplina, pa su organizatori Titove sahrane želeli da postave što težu mermernu ploču kako se to ne bi desilo s Brozovim ostacima.

– Bilo je jasno da se ploča od devet metara može postaviti na grob samo pomoću dizalice, a tako dugotrajan i neizvestan čin ne bi bio baš efektan pred svetskim kamerama. Odlučili smo da umesto prave nadgrobne ploče stavimo „masku“, takođe mermernu, ali znatno lakšu – rekao je inženjer grobnice Dragomir Gavrilović, koji je dodao da se finišu sahrane pristupilo 8. maja, oko 16.30 časova, kad su državnici otišli, a kamere se ugasile.

Foto: Arhiva

Tito je govorio nemački, ruski, češki i engleski, a delimično poljski, esperanto i kirgiski jezik. Govorilo se da je Rus, Poljak jevrejskog porekla, Jevrejin, ruski Nemac i Italijan. Mnogi su tvrdili i da je ruski špijun, dok su drugi tvrdili da se bavio obaveštajnim radom za Poljake.

PRAVI TITO NESTAO U RUSIJI

Prema rečima Marijana Džona Markula, poreklom iz Livna u BiH, američkom FBI je 1955. ispričao da je prilikom susreta s Titom 1953. primetio da ima po pet prstiju na svakoj ruci, dok je, kako Markul tvrdi, „pravi“ Tito izgubio srednji prst i kažiprst leve ruke. Markul je istakao i da je "lažni" Tito, za razliku od "pravog", koga je upoznao dvadesetih godina, bio obrazovan i odlično svirao klavir.

Istakao je i da je Broz bio visok oko 180, dok je osoba s kojom je razgovarao imala tek 160 centimetara i govorila s blagim ruskim naglaskom. Markul je tvrdio da je pravi Tito nestao u Rusiji 1937, a da je osoba koja se predstavljala kao on zapravo bio ruski general Nikolaj Lebedev.

Printskrin: YouTube / Pokret Narodni Front

Staljin navodno je čak 22 puta pokušao da ubije Broza – slao je u SFRJ ubice, delegirao lekare sa zadatkom da otruju Tita, angažovao tadašnjeg ambasadora Kostarike u Jugoslaviji da zarazi Maršala kugom, poklonio mu kutiju za nakit iz koje je izlazio smrtonosni gas…

Prestani da šalješ ubice da me likvidiraju. Već smo zarobili njih pet… Ukoliko ne prestaneš, poslaću ja jednog za Moskvu. I neće mi trebati drugi – navodno je Tito odbrusio Staljinu u pismu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Giks

    9. septembar 2017 | 15:39

    To je nebitno. Bitno je da je izgradio razorenu zemlju i oatavio nam fabrike da radimo, a dalje smo sve videli. Sad krive Tita. Sramota!

  • Dr.

    10. septembar 2017 | 11:43

    Pa to je sad vrlo bitno posle 37g. Tito je bio ovo bio ono nije tito pravi... Znam da je Jugoslavija bila divna zemlja za zivot i rad..

  • Obilic

    9. septembar 2017 | 20:42

    TITO JE BIO PRIPREMAN OD POZNATIH ORGANIZATORA DRUGOG SVETSKOG RATA. ON JE SRPSKI LIKVIDATOR KOGA SRBI VOLE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA