Pravoslavci koji su prešli u islam, slave svadbe danima, a mlade ne liče na sebe: Rituali su im bili zabranjeni, ali su opstali u dva sela (VIDEO)

Na tim događajima u Bugarskoj se dosta pleše, dobro se jede, a mladenci ne propuštaju priliku da se javno pohvale poklonima koje su dobili

  • 29

Muslimanski svadbeni ritual naroda Pomak je godinama bio zabranjen u Bugarskoj, ali je sada ponovo zastupljen.

Upoznala je momka u noćnom klubu, a ubrzo su imali pravoslavno venčanje: Nije imala pojma da će postati princeza (FOTO)

Mlade su raskošno našminkane i obučene da same po sebe deluju nestvarno, kao da su same po sebi umetničko delo.

Šminkeri troše sate svog vremena kako bi mlade izgledale prema tradiciji za svoje venčanje. Pritom, koriste jarke boje i listove zlata.

Propadnici naroda Pomak se obično venčavaju tokom zime. Oni su zapravo Sloveni koji su prešli u islam tokom turske vladavine. Njihove svadbe mogu da traju i po nekoliko dana.

Na tim događajima se dosta pleše, dobro se jede, a mladenci ne propuštaju priliku da se javno pohvale poklonima koje su dobili.

Takođe, važan deo venčanja jeste ceremonijalno šminkanje mlade ili "galena".

Muslimani predstavljaju najveću manjinu u Bugarskoj i na tim prostorima žive već nekoliko vekova.

Reč "Pomak" po kojoj je ovaj narod dobio ime označava "ljude koji su propatili".

Njihove svadbene ceremonije su bile zabranjene sve do 1989. godine, dok je Bugarska bila pod komunističkom vlašću. Međutim, dva udaljena sela u planinama su uspela da sačuvaju svoje običaje.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Podgorica

    18. oktobar 2017 | 22:16

    Kod muslimana se sve vrti oko prevare i lazi. Ljudi koji su propatili sigurno ne mogu biti oni koji su primili islam i priklonili se okupatoru. Time su dobili razne beneficije. Naprotiv. Propatili su vjekovima oni koji su odrzali vjeru pradjedovsku. Danasnji pandan ovoj ,,patnji" su Milo, Ceda...i slicni. Ko se pati ? Oni, ili, recimo, junaci sa Kosara ? Pate, uvijek, oni koji drze do tradicije, casti i obraza ! Nikad nije bilo lako biti covjek, ali je slatko i blagosloveno. Zato se mi ponosimo nasim djedovima, zato ce se generacije ponositi junacima sa Kosara i ostalim, zato ce generacije onih koji se ,,pate" priklanjajuci se neprijateljima, zivjeti u lazima.

  • ana sch

    18. oktobar 2017 | 20:05

    Svakom svacije ..Volja Bozija neka bude sa svima.. kako god ko odluci u zivotu ..tako ce mu biti..Svako na svoj nacin bira ..Gospod dao slobodu coveku..i borba izmedu duha i tela ce biti do kraja zivota....

  • Aleksandar

    18. oktobar 2017 | 20:30

    A piju li rakiju ili samo jupi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA