≫ 

Roditelji hoće svojoj bebi da daju ime "Džihad": Čeka se odluka francuskog suda

Porodice u Francuskoj sada mogu slobodno da biraju imena za decu, a do 1993. godine su morali da odaberu sa odobrene liste

  • 8

Jedna porodica na jugu Francuske uskoro će saznati da li njihovoj bebi mogu dati ime "Džihad" pošto će se o tom pitanju izjasniti sud, javila je danas agencija AFP, pozivajući se na neimenovane pravosudne izvore.

Ženska imena koja su deo srpske vekovne tradicije danas su "retro", a imaju predivna značenja

Kancelarija gradonačelnika grada Tuluza se, nakon što su u avgustu roditelji prijavili bebu, obratila tužiocu.

Izvori navode da je "ovaj proces u toku", a AFP dodaje da bi moglo da se desi da roditeljima bude naloženo da detetu promene ime.

Foto: Ilustracija: Pixabay

Iako "džihad" može da znači i ličnu i nenasilnu borbu protiv greha za muslimane, a ne samo da označava islamski sveti rat, ta reč se vezuje za ekstremiste, napominje francuska agencija.

Porodice u Francuskoj sada mogu slobodno da biraju imena za decu, a do 1993. godine su morali da odaberu sa odobrene liste.

Ipak, i dalje je ostalo da lokalne vlasti mogu da se obrate tužilaštvu ako se smatra da izbor roditelja, što se tiče imena, može da naškodi detetu.

Foto: Profimedia

U novembru prošle godine, kancelarija gradonačelnika Nice je prijavila roditelje pošto su sinu dali ime Mohamed Merah, što je bio napadač koji je 2012. godine ubio sedam ljudi, među kojima troje jevrejske školske dece. Roditelji su posle promenili ime detetu.

Pre četiri godine jedna majka je punila naslovne strane pošto je sina po imenu Džihad poslala u školu u majci s natpisima "Ja sam bomba" i "Džihad, rođen 11. septembra".

Majka, koja je u to vreme imala 35 godina, osuđena je na uslovnu zatvorsku kaznu zbog veličanja terorizma.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sremac S

    23. oktobar 2017 | 19:15

    Ovi muslimani bokte covece beze iz tih njihovih muslimanskih zemalja , ne zele sherijat ili kako se to njino vec zove , dolaze u evropu i oce da naprave istu situaciju kao u zemlji iz koje su pobegli ili otisli.Jednostavno brezobrazan narod!Sto bi rekli kod nas , uncuz ;)

  • Стрелок

    23. oktobar 2017 | 19:16

    Фина нека породица

  • Aleksa

    23. oktobar 2017 | 21:30

    Ja sam 1972 godiste i samnom je u osnovnu skolu isao Dzihad, znaci davne 72 su mu roditelji dali takvo ime u sred Sarajeva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA