Misteriozna invazija hobotnica na obalu: Ljudi šokirani! Ličilo je na scenario o kraju sveta (VIDEO)

Prava je retkost videti hobotnice na suvom

  • 6

Nekoliko desetina hobotnica izašlo je u poslednje tri noći na plažu u Nju Kvaju na obali Velsa i šokiralo lokalno stanovništvo, koje nikada pre nije doživelo ovaj fenomen. Hobotnice koje žive u ovim vodama mogu da narastu do 50 centimetara, a obično se nalaze samo u dubinama od 3 do 100 metara. Neke su pronašli mrtve.

POGLEDAJ AKO SMEŠ: Ovako izgleda kada te zgrabi ogromna hobotnica! (VIDEO)

Bret Džons, organizator brodskih izleta u kojima obilaze delfine, kazao je da ih je prvi put video kada se vraćao s jednog izleta nakon zalaska sunca.

- Bilo je kao u scenariju o kraju sveta. Bilo ih je oko 20 ili 25 na plaži. Nikada ih nisam video tako izvan vode - rekao je. Dodaje da je velika retkost videti hobotnice na suvom, piše Gardijan.

- Ko zna, možda ih zbunjuju svetla luke, možda umiru posle leta ili su ih ošamutile nedavne oluje - kazao je.

Džons je kazao da se, prema njegovom iskustvu, ovakve hobotnice obično skrivaju u kamenju dva ili tri metra ispod površine. Pokušali su, dodaje, da vrate ova stvorenja u more.

- Pokupili smo one koji su bili skroz na suvom i bacili ih natrag u more. Nadam se da smo uspeli da ih spasimo - kazao je.

Ali, njihov pokušaj nije bio dovoljan da ih spasi sve. Zato je nagovarao i druge ljude na plaži da mu pomognu da vrate hobotnice u more, ali ih je upozoravao: "Stavite rukavice, grizu kao lude".

Upravnik Nacionalnog morskog akvarijuma u Plimutu, Džejms Rajt, upozorio je da je neobična pojava znak da nešto nije u redu s hobotnicama.

ŠTA NIJE U REDU SA HOBOTNICAMA?

- Bojim se da je sama činjenica da smo ih pronašli izvan mora znak da nešto nije u redu. Područje na kom vidimo ovo njihovo čudno ponašanje je područje pogođeno olujama Ofelijom i Brajanom, pa možemo pretpostaviti da su one uticale na hobotnice. Možda su povređene u velikim olujama ili su postale osetljive na promenu u atmosferskom pritisku - dodao je Rajt.

Morski biolog Stiv Simpson izjavio je da je "ekstremno čudno i neverovatno retko" da hobotnice na ovaj način izlaze iz mora na obalu. On navodi da su hobotnice jako ranjive na kopnu i teško je zamisliti da su na njemu pronašle novi izvor hrane.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA