Ovo zastrašujuće mesto je danas ruglo Berlina, a tu su 1936. održane čuvene Olimpijske igre koje su označile početak jedne nove ere (FOTO)

Čak 5.000 sportista boravilo je u olimpijskom selu pravljenom specijalno za tu priliku, koje je danas ruina ovog velegrada

  • 0

Te davne 1936. godine održane su 11. letnje Olimpijske igre, u nmačkom gradu Berlinu, a bile su prve koje su prenošene uživo na televiziji - i to je označilo početak jedne nove ere.

Građani vole Tegel, i žele da nastavi sa radom, iako Berlin dobija još veći i lepši aerodrom!

Postavljeni su novi standardi, a te igre ostale su upamćene po Nacističkoj partiji, koja u to vreme još uvek nije došla na vlast, ali je sport iskoristila da promoviše svoju ideologiju.

Foto: Flickr/Tobias Scheck

Mada su Nemci dominirali u mnogim sportovima, trijumfi sportista iz drugih zemalja dolazili su kao šamari nacističkoj filozofiji. Najpoznatiji od njih bio je Džesi Ovens, koji je osvojio četiri zlatne medalje. Zbog pobeda Džesija Ovensa, nemački lider Adolf Hitler je napustio olimpijski stadion, jer nije želeo da mu dodeli medalju zbog njegove crne boje kože.

Foto: Flickr/Tobias Scheck

Antifašisti su imali u planu da održe tzv. "Narodnu Olimpijadu" u Barseloni, kao alternativu i iz protesta prema olimpijadama u Berlinu. Te igre nisu održane zbog izbijanja građanskog rata u Španiji.

Foto: Flickr/Tobias Scheck

Te godine su košarka i veliki rukomet prvi put uvrštene na listu olimpijskih sportova. Amerikanci usu u košarci osvojili zlato, dok u velikom rukometu zlato je pripalo Nemcima, domaćinu.

Foto: Flickr/Tobias Scheck

Ukupno gledano Nemci su bili daleko najuspešnija nacija, što se tiče broja ukupno osvojenih medalja na turniru, sa 89 medalja, od čega su 33 zlatnem što je približno jednako zbiru učinka timova na pozicijama dva i tri (SAD i Mađarska). Debitovali su i kanuisti i kajakaši, gde su se istakli Austrijanci, Česi i domaća selekcija.

Foto: Flickr/Tobias Scheck

U fudbalu Italijani potvrđuju svoju dominaciju, osvojivši zlato između dve titule svetskih prvaka.

Čak 5.000 sportista boravilo je u olimpijskom selu pravljenom specijalno za tu priliku, koje je danas ruina ovog velegrada.

Fotograf Tobias Šek obišao je olimpijsko selo, i verno prikazao na šta ono danas liči.

Daljinac

(Telegraf.rs / Foto: Tobias Šek)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA