Najbahatije prve dame ikada: Dok je njihov narod umirao od gladi, one su slagale piramide od fensi cipela i bundi (FOTO) (VIDEO)

Prve dame su uživale u novcu i luksuzu, pa su postale neosetljive na patnju svog naroda

  • 5

Često se dešava da pojedini predsednici država žive u velikom luksuzu, dok njihov narod grca u siromaštvu. U tom bogatstvu uživaju i njihove supruge, "popularne prve dame", koje često zbog velikih mogućnosti koje im se pružaju gube dodir sa stvarnošću i kreću nezaustavljivo da troše novac, ne obazirući se na posledice. Predstavljamo vam žene nekadašnjih lidera, koje su zbog miliona koje su posedovali postale neosetljive na patnju svog naroda.

Iza najbogatijih i najmoćnijih muškaraca na svetu stoje ove žene: Da li je u tome njihova tajna? (FOTO)

GREJS MUGABE

Grejs Mugabe je donedavno bila dama Zimbabvea. Postala je to 1996. godine kad se kao 31-godišnjakinja udala za 41 godinu starijeg Roberta Mugabea. Nakon vojnog puča pre dve nedelje, neki mediji su pisali da je pobegla iz zemlje i da joj se od tada gubi svaki trag.

Foto: Tanjug/AP

Godine 2010. Vikiliks je otkrio da su visoki državni zvaničnici, zajedno sa Grejs organizovali privatne kopače rude u rudniku Chiadzwa u istočnom delu zemlje, koji su za njih ručno vadili dijamante. Na taj način Grejs je dobila zaradu od oko 15.000.000 dolara, prenosi Express.hr.

On je poznata zbog svog luksuznog načina života, pa su ju zapadni mediji prozvali "Guči Grejs". Još 2003. godine novine su pisale da je tokom boravka u Parizu potrošila 120.000 dolara kad je izašla u manji šoping.

Foto: Tanjug/AP

Čak je zemlja dospela pod sankcije od strane EU parlamenta, uz objašnjenje da će to možda obuzdati Grejs od šopingholičarskih napada u trenutku kad se zemlja i njeni stanovnici suočavaju sa katastrofalnim siromaštvom.

Slične sankcije su Zimbabveu nametnule i SAD. Dok je ona uživala u abnormalnom bogatstvu, stanovnici su jedva preživljavali sa jednim obrokom na dan.

Foto: Tanjug/AP

Mugabe je vladao 37 godina i mnogi stanovnici misle da je ona kriva što je Mugabe postao neosetljiv na njihove patnje. Zbog toga je Grejs već odavno jedna od najomraženijih prvih dama u Africi. Imala je u planu i da postane predsednica države, a u tom naumu sprečio ju je upravo vojni puč.

Inače, priča se da je doktorirala sociologiju, ali niko nikad nije mogao da vidi njen rad, a navodno je doktorat stekla u roku dva meseca.

Foto: Tanjug/AP

IMELDA MARKOS

Kad se proletos na društvenim mrežama pojavila vest da je umrla Imelda Markos, komentari su bili različiti - od onih pristojnih, do sasvim uvredljivih. Ali se ispostavilo da je vest bila lažna. Kad su joj rekli da ju je neko proglasio mrtvom, Imelda Markos, danas 88-godišnjakinja, samo se nasmejala i rekla: "Življa sam nego ikad, samo sam jako stara!"

Svet jako dobro pamti Imeldu Markos, nekadašnju prvu damu Filipina i udovicu diktatora Ferdinanda Markosa. Sredinom 80-ih godina svet se zgranuo kad su, nakon Markosovog svrgavanja, upali u njihovu rezidenciju i pronašli posebnu prostoriju u kojoj je diktatorova supruga čuvala cipele.

Na desetine polica koje su se protezale od poda do plafona, prebrojili su čak 3.400 pari raznobojnih štikli. Istovremeno, filipinski narod je umirao od gladi i životario ispod ljudskog dostojanstva, prenosi Express.hr.

Foto: Wikipedia/SSGT Marvin D. Lynchard

Imeldu su optužili da je tokom 20-godišnje vladavine Ferdinanda Markosa, ukrala milijarde iz državne blagajne. Iako se te 1986. godine činilo da će biti najstrože kažnjena, nikad nije osuđena.

Kako je kasnije objasnila, cipelama je htela da promoviše filipinsku industriju obuće, a kasnije joj je filipinska vlada konfiscirala i velike količine skupocenog nakita, ali je ona rekla da ih je sakupljala samo zato da ih sačuva jer su to bili istorijski komadi nakita koje su nekada nosile kraljevske glave.

Nakon što su Ferdinanda Markosa svrgnuli sa vlasti, par je živeo na Havajima, gde je Marcos i preminuo. Pet godina kasnije Imelda se vratila na Filipine, ušla u trku za predsednika, izgubila je, ali je postala zastupnica u parlamentu, sa prijavljenom imovinom od oko 20.000.000 američkih dolara.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • комуниста

    1. decembar 2017 | 19:46

    . Нема ни једне Енглеске краљице, за геноцид у Индији и широм Африке. Мада ни Маргарет Тачер не заостаје много за овим женама из текста.

  • Ajkula

    1. decembar 2017 | 22:05

    A gospođa sa cvetom u kosi, čiji sin je enormno bogatstvo zaradio noseći gajbice?

  • Čika Jova

    1. decembar 2017 | 19:45

    Pa kad Tile nije imao šta da ostavi ni njoj ni deci. Ništa se nije vodilo na njega. Sve je bilo državno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA