Neverovatan poduhvat: NASA ponovo uključila motore Voyagera - najdaljeg objekta u svemiru koji je stvorio čovek

- Zahvaljujući ovom podvigu "Voyageru 1 će se produžiti život za dve do tri godine - istakla je Suzan Dod, vođa projekta NASA-e

  • 58

Nakon 37 godina mirovanja u svemiru, četiri generatora sonde Voyager 1, najdaljeg objekta koji je stvorio čovek, ponovo su uključena, saopštila je NASA.

Novo istraživanje NASA: Na Marsu ipak nema vode, u pitanju je nešto sasvim drugačije!

- Zahvaljujući ovom podvigu "Voyageru 1 će se produžiti život za dve do tri godine - istakla je Suzan Dod, vođa projekta NASA-e.

Pomoću tih potisnika Voyager 1 će se okrenuti u smeru Zemlje kako bi njegove antene mogle da komuniciraju s našom planetom.

Promenila je istoriju astronomije

Foto: Tanjug/AP

Sonda Voyager 1, koja je od svog lansiranja pre 40 godina promenila istoriju astronomije, putuje kroz međuzvezdani prostor brzinom od gotovo 17 kilometara u sekundi i trenutno je više od 21 milijardu km udaljena od Zemlje.

Ponovno uključivanje potisnika na toj udaljenosti bilo je, dakle, velik izazov.

Da bi to ostvarili, stručnjaci NASA-e su morali da "prouče računarske programe kodirane u jeziku koji više nije u upotrebi", rekao je glavni inženjer Kris Džouns.

Naučnici su čekali 19 sati i 35 minuta da rezultat njihovog istraživanja brzinom svetlosti pređe ogromnu udaljenost između sonde i naše planete, nakon čega su u sredu zaključili da je njihov zadatak uspeo.

Printskrin: NASA Goddard

Voyager 2

Tako će od januara ova četiri potisnika raditi kao zamena za potisnike za koje su inženjeri utvrdili da od 2014. gube funkciju.

S obzirom na uspeh projekta Voyagera 1, NASA planira da slično ispitivanje sprovede na Voyageru 2, sestrinskoj sondi, čiji su potisnici ipak u boljem stanju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Matrix

    2. decembar 2017 | 15:39

    Ovi iz nase misle da smo mi ovce za šišanje,samo loš im je ovaj cgi i photoshop.Zemlja je ravna ne pomera se niko ne moze da napusti zemlju,sunce je veoma blize nego što mislimo nije udaljeno milion km kako oni kazu.Horizont je uvek ravan i u visini očiju,nema zakrivljenja ono samo postoji u vašoj mašti.Sad pošto su ubedili pola sveta da postoje vanzemaljci pomoću holivuda i televizije sve je spremno za lažnu invaziju vanzemaljaca.Sve za novi svetski poredak uništenja.Sva sletanja na mesec su snimana u studiju negde u nekoj pustinji.Pogledajte bubbles in space exposed,videcete balončiće u svemiru pored astronauta.To je zato jer to snimaju u podvodnim bazenima a ne u svemiru.Nema nijedne slike zemlje a da nije cgi ili photoshop obrada cak i nasa to priznaje u nekoliko videa-It is photoshoped but it has to be - reče neki lik koji radi za nasu.Čak i na zastavi un ima mapa ravne zemlje pa se vi zapitajte zbog čega Laž je slatka kao med dok je istina gorka kao čemer i ostavlja gorak ukus u ustima.Ne verujte satanistima iz nase i njihovim lažima već svojim čulima,ako osećate da se zemlja ne pomera onda se ne pomera i tačka!

  • Dr

    2. decembar 2017 | 22:18

    Najveći lažovi na svetu.... Zemlja je ravna...

  • Jeretik

    2. decembar 2017 | 21:47

    Jos neverovatniji poduhvat bi bio ukljucivanje mozga ovde "" prisutnim " pojedincima .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA