Da li su Rusi napravili bolji svemirski brod od Amerikanaca? (VIDEO)

Kada je pokrenut program "Buran", svet je spekulisao da će se koristiti za izgradnju sovjetskih svemirskih stanica, pa da će čak doći i do izgradnje drugih svemirskih letelica

  • 6

Godine 1988. svet je saznao da Sovjetski Savez ima svoj svemirski brod. Ovu tajnu su čuvali više od jedne decenije, a SSSR je potrošio milijarde na njegovu izgradnju. Nekoliko letelica je u tom trenutku bilo u fazi izgradnje. Svemirski brod je nazvan "Buran", a bio bi lansiran samo jednom.

LANSIRANA RAKETA KOJA ĆE PREVOZITI LJUDE NA MARS: Poslednji kvalifikacioni test za najjači projektil na svetu (FOTO)

Rusi su počeli da razvijaju svoj svemirski program kako bi odgovorili na napredak koji su Amerikanci učinili u ovoj oblasti. Verovali su da oni svoj program razvijaju u vojne svrhe.

Kada je pokrenut program "Buran" svet je spekulisao da će se koristiti za izgradnju sovjetskih svemirskih stanica, pa da će čak doći i do izgradnje drugih svemirskih letelica. Ali pošto se SSSR raspao, finansiranje programa "Buran" je prekinuto. Niko do sada nije porekao da "Buran" izgleda veoma slično kao i svemirski brod. Ali se on na mnogo načina razlikuje od onoga što je proizvodila NASA.

"Buran" nije imao integrisane glavne motore. Skoro sva snaga podizanja je dolazila od super-teške rakete "Energija", koja se sastojala od jedne faze i imala je četiri ojačivača sa tečnim gorivom. Za razliku od Amerikanaca, "Buran" i njegove rakete su zapravo dva odvojena sistema. On je zahtevao intenzivno održavanje između lansiranja, što nudi mnoge prednosti.

Međutim, kada se dospe u svemir, integrisani motori više nisu služili svrsi. Bez ovih motora "Buran" bi mogao da nosi veću težinu, nego američki svemirski brod.

Međutim, raketa "Energija" bi mogla da se pokrene i sama bez "Burana". To bi značilo da bi spoljna nosivost u svemir mogla da ide i do iznenađujućih 100 tona. Od samog početka "Buran" je bio u mogućnosti da automatizuje let, što bi značilo da može da ode u orbitu i vrati se bez posade.

Kada je postalo jasno da američki program nema nikakvu vojnu svrhu, Rusi nisu želili da nastavljaju svoj program.

Sovjetskoj svemirskoj zajednici je ostao svemirski brod koji je bio skup i složen, ali bez stvarne svrhe.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • winter

    9. januar 2018 | 18:38

    Buran je bio celu svetlosnu godinu ispred Spejs satla. Steta sto je projekat propao.

  • ДР

    9. januar 2018 | 20:52

    Навалите Срби, ево још једне прилике за поделе! Ко је за Буран , а ко за Спејс шатл!!

  • Nastradin

    9. januar 2018 | 14:23

    Sve je laaaž, samo pusta laaž...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA