≫ 

ČISTA SREDA ove godine pada na Dan zaljubljenih: Ovi vernici tada poste i ne smeju da imaju seks!

Smatra se da bi svi vernici trebali da poste i da se uzdržavaju od telesnih zadovoljstava

  • 9

Dan zaljubljenih se obeležava u čitavom svetu 14. februara, a ove godine na isti datum pada i Čista sreda. Za katolike to znači obavezan post, što znači da bi vernici trebali da preskoče čokoladice, bombonjere i obilne večere u dvoje.

Bila je na seks žurkama po celom svetu i sada otkriva da li morate da imate odnose, da li se nose kondome i jednu stvar zbog koje mogu da vas izbace

Čista sreda označava početak posta 40 dana pre Uskrsa i to bi katolicima trebalo, prema nekim nepisanim pravilima, da bude dan pokore, promišljanja i posta.

Smatra se da bi svi vernici trebali da poste i da se uzdržavaju od telesnih zadovoljstava.

Za ovaj praznik pepeo predstavlja simbol pokore i poziv je hrićanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a takođe podseća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Pepeo se dobija od blagoslovljenih grančica palme korišćenih tokom Cveti prethodne godine. Pepeo se blagoslilja svetom vodom i kadi tamjanom.

Ozbiljni katolici tokom ovog praznika ne slušaju zabavnu muziku, već klasičnu i gledaju ozbiljini programe na televiziji.

Trude se da budu vredni u poslu, strpljivi prema ukućanima i štedljivi. Neke porodice veče provode u molitvi, a deca se uzdržavaju od slatkiša.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Mladići i devojke tokom ovog praznika bi prema nepisanom pravilu trebalo da se uzdržavaju od poljubaca, zagrljaja i drugih telesnih zadovoljstava, a bračni drugovi tokom ovog praznika jedno o drugom govore samo pozitivno.

Čista sreda ne pada uvek na isti datum, već se svake godine pomera. Ove godine će biti na isti dan kao i Dan zaljubljenih, pa će biti veoma interesantno videti ponašanje vernika.

Iako mnogi Dan zaljubljenih smatraju dobrom prilikom za zaradu, ostaje činjenica da su i u Hrvatskoj restorani na ovaj dan mahom krcati - i rezervisani danima unapred - pa će biti zanimljivo videti kako će se Hrvati, koji se velikom većinom deklarišu kao katolici, ponašati ove godine tokom ovog popularnog praznika.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ceca

    26. januar 2018 | 22:32

    14 februara je Sv.Trifun kod nas poznat i kao dan vinogradara,a kad imate koga da volite svaki dan vam moze biti dan zaljubljenih

  • brana

    26. januar 2018 | 21:18

    A sta mene briga za katolicku sredu ili taj dan zaljubljenih?Sveti Trifun je slava koja se slavi u Srbiji tog dana a ti sto su poceli da se sektase i sto slave dan zaljubljenih i noc vestica su mi malo mizerni u zelji da budu deo zapadnog pakla a to ce vremenom i obezbediti budu li tako nastavili.

  • nibrS

    26. januar 2018 | 18:24

    14. Februara je sveti mučenik Trifun....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA