Ko kupuje najveće izgubljeno blago u istoriji SAD koje je bilo na dnu okeana 150 godina? Najmanji zlatnik košta čak milion dolara! (FOTO)

Parobrod "Centralna Amerika" nosio je vredan plen "Kalifornijske zlatne groznice" kada je u 1857. godine potonuo pod naletom uragana nedaleko od obale Južne Karoline

  • 0

Zlatne poluge, zlatnici i zlatna prašina vredni više od 50 miliona dolara, najveće izgubljeno blago u istoriji SAD koje je ležalo na dnu okeana više od 150 godina, uskoro će biti izloženo i stavljeno na prodaju u Kaliforniji.

Video je olupinu broda, a ono što je u njoj našao ga je obogatilo (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Zlatni tovar od 3.100 zlatnika, 45 zlatnih poluga i 36 kilograma zlatne prašine, otkriven 1988. godine u olupini parobroda "S.S. Centralna Amerika", trenutno se nalazi u improvizovanoj laboratoriji južno od Los Anđelesa, prenosi agencija AP.

Foto: Tanjug/AP

Ovo blago se decenijama čišti ručno od rđe i prljavštine koje su se nakupile na novčićima i polugama dok su ležali na dubini od 2.134 metra ispod površine mora, kako bi zablistali punim sjajem uoči prvog javnog predstavljanja sledećeg meseca.

Foto: Tanjug/AP

Parobrod "Centralna Amerika" nosio je vredan plen "Kalifornijske zlatne groznice" kada je u 1857. godine potonuo pod naletom uragana nedaleko od obale Južne Karoline. U brodolomu se udavilo 425 ljudi i potonule su hiljade funti kalifornijskog zlata, što je dovelo do ekonomske panike.

Foto: Tanjug/AP

Blago će biti javno izloženo u Kongresnom centru u Long Biču, južno od Los Anđelesa, u februaru.

Foto: Tanjug/AP

Svo zlato će biti dato na prodaju, a kako se procenjuje, i najmanji zlatnik bi mogao da dostigne cenu od milion dolara zahvaljujući kombinaciji faktora rariteta i istorije koja stoji iza njega, izjavio je Dvajt Manlej, menadžer u kompaniji "Kalifornija Gold Marketing Grup" koja organizuje izlaganje i aukciju.

Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA