Berlinski zid je postojao 10.316 dana, a prekjuče je bilo tačno 10.316 dana otkako ne postoji! (FOTO) (VIDEO)

Istoričar amater prošlog meseca je objavio da je pronašao 80 metara zida i prijavio to vlastima zabrinut za stanje ostataka

  • 1

Nedavno otkriveni deo Berlinskog zida dobiće status zaštićenog dobra, saopštile su berlinske vlasti. To je objavljeno 28 godina, dva meseca i 26 dana ili 10.316 dana posle njegovog rušenja, koliko je tačno prethodno zid delio Istočni i Zapadni Berlin.

Dragoceni trag istorije decenijama je bio izgubljen u dubokoj šumi: Kristijan je pronašao važno BLAGO (FOTO)

Foto: AP/Tanjug

Istoričar amater prošlog meseca je objavio da je pronašao 80 metara zida i prijavio to vlastima zabrinut za stanje ostataka, preneo je Asošijetid pres.

Rušenje Berlinskog zida je počelo 9. novembra 1989. pošto su istočnonemačke vlasti prethodno saopštile da će biti dozvoljeno putovanje državljana komunističke države u Zapadnu Nemačku.

Foto: AP/Tanjug

U međuvremenu je skoro ceo zid srušen, ali se u ponegde u Berlinu još mogu videti ostaci koji služe kao podsećanje na istoriju grada, ali i kao turističke lokacije.

Izgradnja je počela 1961. godine u nastojanju Istočne Nemačke da spreči prelazak gradjana u zapadni deo grada, a vremenom se zid ojačavao i modernizovao, s obrazloženjm vlasti da spreče ulazak "fašista" sa zapada.

Foto: AP/Tanjug

Nedavno otkriveni deo zida nalazi se u severoistočnom delu Berlina i potiče iz ranih vremena izgradnje zida kada su vlasti iskoristile zidove kuća porušenih u bombardovanjima tokom Drugog svetskog rata.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Trig

    7. februar 2018 | 17:14

    Trebali su Rusi da ga jos vise izgrade i da ga drze bar jos 200 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA