SAD ima Belu kuću, Južna Koreja - Plavu: Služila je za ispitivanje državnih službi i obuku vojske, a sada se u njoj donose najvažnije odluke (FOTO) (VIDEO)

Ceo kompleks pokriva otprilike 250.000 kvadratnih metara. U okviru turističke ponude grada Seula postoje mnogi programi ekskurzija po Plavoj kući

  • 0

Svaki predsednik na svetu ima svoju zvaničnu rezidenciju. Tamo mu je sedište, mesto odakle donosi sve važne odluke, ali i mesto gde prima goste iz drugih zemalja. Glavna rezidencija predsednika Južne Koreje ima veoma neobično ime kao i istoriju.

Najveća američka vojna baza je bukvalno postala grad: Vredi 11 milijardi dolara i nalazi se na granici sa Severnom Korejom (FOTO) (VIDEO)

"Plava kuća" (Čeong Va Dae) je službena rezidencija i glavno radno mesto predsednika Južne Koreje u Seulu. Rezidencija se nalazi u okrugu Čongno-gu. Plava kuća je zapravo kompleks zgrada napravljen u tradicionalnom korejskom stilu arhitekture, sa nekim modernim elementima.

Napravljena je na mestu nekadašnje kraljevske bašte dinastije Čoson (1392–1897) i sastoji se iz više zgrada različitih namene. Tu je dvorana glavne kancelarije Bon-gvan, predsednička rezidencija, državna prijemna kuća Ieongbin-Gvan, Čunču-gvan sala za konferecije za štampu i zgrada sekretarijata.

Ceo kompleks pokriva otprilike 250.000 kvadratnih metara. U okviru turističke ponude grada Seula postoje mnogi programi ekskurzija po Plavoj kući.

Foto: Wikipedia

ISTORIJAT

Lokacija Plave kuće je bila lokacija kraljevske vile u tadašnjem Haniangu, južnom glavnom gradu dinastije Gorieo. Sagradio ju je kralj Sukjong 1104. godine.

Glavno sedište dinastije je bilo u Kaesongu, a takođe su boravili i u zapadnoj prestonici Pjongjangu i u ističnom glavnom gradu Gieongju.

Nakon što je dinastija Joseon prebacila prestonicu u grad Haniang, palata Gieongbok je izgrađena 1395. godine.

Ona je napravljena tokom četvrte godine vladavine kralja Taeja i korišćena je kao glavna palata. Koristila se i kao mesto za ispitivanje državnih službi i za obuku vojske.

Nakon što je Japansko carstvo aneksiralo Korejsku imperiju 1910. godine, generalni guverner Koreje je koristio Gieongbokgung za zgradu vlade.

Godine 1939. godine Japan je izgradio zvaničnu rezidenciju za generalnog guvernera na lokaciji Čeong Va Daea. To je promenjeno tokom administracije predsednika Kim Jong Sema.

NOVO IME I ZGRADA

Sa uspostavljanjem Republike Koreje 1948. godine, predsednik Singman Ri je nazvao zgradu "Gieongmudae", što je bilo ime jedne od retkih starih zgrada.

Singman Ri je bio prvi predsednik Južne Koreje nakon oslobođenja od japanske okupacije i on je prvi počeo da koristi ovo mesto, kao zvaničnu rezidenciju predsednika republike.

Predsednik Jun Bo Seon je promenio ime ovom mestu u "Čeong Va Dae" nakon što je došao na vlast 1960. godine.

Foto: Wikipedia

Godine 1968. nekoliko ljudi iz Severne Koreje je uspelo da uđe na Jug. Malo im je falilo da stignu do predsedničke palate, a cilj im je bio da ubiju lidera Park Čung Hea.

Tom prilikom je nastradalo 28 osoba iz Severne Koreje, 68 iz Južne Koreje, kao i 4 Amerikanca.

Dok je na položaju bio predsednik Roh Tae Vo izgrađena je nova kancelarija, zvanična rezidencija i pres centar. Nova zgrada je otvorena 1991. godine u aprilu.

Geometri su dugo razmatrali gde bi nova zgrada trebala da bude sagrađena. Odlučili su se za postojeću lokaciju nakon što su pronašli kamen iza zvanične rezidencije. Na tom kamenu je pisalo "Najslavnije mesto na zemlji".

PLAVA KUĆA PO UZORU NA BELU KUĆU

Kako je SAD pomogla Južnoj Koreji tokom Korejskog rata ali posle, između ove dve države je nastala čvrsta veza koja traje do donašnjih dana. One i dan danas imaju dobru ekonomsku saradnju, zajedno izvode vojne vežbe, a moglo bi se reći da i Južna Koreja usvojila i neke elemente američke kulture.

Južnu Koreju često zovu 51 američkom državom, što još više potvrđuju koliko su ove dve zemlje bliske. Zbog toga mnogi smatraju da je navodno zvanična rezidencija predsednika Južne Koreje, dobila ime po uzoru na Belu kuću u Vašingtonu, koja je sedište američkog predsednika.

Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Zašto su napeti odnosi između Severne i Južne Koreje?

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA