≫ 

ISPRAVKA Sloveniji hronično fale radnici, a pred turističku sezonu 5.000 ljudi

Zapošljavanje stranih kuvara, konobara i sličnih struka u slovenačkom turizmu biće potrebno i narednih godina, jer je domaći kadar preopterećen, a njihov sindikat se već godinama žali na niske plate i visoke poreze za prekovremeni rad

  • 7

Slovenački turistički radnici očekuju i ove godine nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, ali se bore s manjkom zaposlenih jer im nedostaje 5.000 ljudi koje nameravaju da zaposle iz bližeg okruženja, navode tamošnji mediji.

- Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred letnju sezonu nedostaje oko 5.000 radnika, koje će verovatno nadomestiti angažovanjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne - navodi ljubljansko "Delo".

>>>Počinje sezona u Hrvatskoj, traže 20.000 radnika: Uslovi su bolji nego ikad, plate veće i ne traže samo hotelijere

Zapošljavanje stranih kuvara, konobara i sličnih struka u slovenačkom turizmu biće potrebno i narednih godina, jer je domaći kadar preopterećen, a njihov sindikat se već godinama žali na niske plate i visoke poreze za prekovremeni rad, navodi taj list.

Nakon četiri godine uzastopnog turističkog rasta Slovenija je prošle godine imala 4,7 miliona turističkih dolazaka i 11,9 miliona noćenja. Očekuje se da će i ove godine zabeležiti rast broja noćenja i prihoda, ali je problem manjka zaposlenih hronično prisutan.

- Iako su početkom godine plate zaposlenih u turizmu nešto povećane, nedostatak zaposlenih osetio se već sada za uskršnje praznike, pa nas je strah kako će biti u glavnoj turističkoj sezoni - kazala je za "Delo" sekretarica Sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu Karmen Leban.

Napomena: Prvobitni tekst bio je opremljen naslovom "Sloveniji hronično fale radnici, a pred turističku sezonu 5.000 ljudi: Traže sezonce iz Srbije i Bosne". Kako se u tekstu navodi da će se nedostatak turističkih radnika “verovatno” nadoknaditi iz BiH i Srbije, prvobitnim naslovom smo nenamerno doveli čitaoce u zabludu stavljajući naglasak na potragu za radnicima iz BiH i Srbije i zbog ovoga se izvinjavamo čitaocima portal Telegraf.rs.

(Telegraf.rs/Hina)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ja

    4. april 2018 | 14:58

    Bogu hvala sto mi nemamo more

  • Mrmot

    4. april 2018 | 16:26

    Evo hronicno mi treva bar 3 4 slovenca da mi ciste stalu i hrane konje...znaju oni to bas dobro genski

  • Posmatrac

    4. april 2018 | 15:23

    Jel se stalno busaju u prsa kako su oni vredni a mi lenji. Slovenci zasucite rukave i problem je resen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA