≫ 

Transrodna osoba postala prezenterka vesti (VIDEO)

Marvia Malik iz Lahora u Pakistanu, prva je transrodna osoba koja je u svojoj zemlji prošetala modnom pistom, a ubrzo je postala i tv lice

  • 0

Ova 21-godišnjakinja je pomerila granice. Kako kaže, novinarstvo je njena pasija i oduševljena je što je postala lice večernjih vesti televizijske mreže Kohenor.

-Dobila sam šansu i evo gde sam danas. Promenila sam istoriju, prvo u modi, a zatim u medijskoj industriji. Ne postoji ništa što transrodne osobe ne mogu da urade ukoliko im se pruži prilika- kaže Marvia i nastavlja priču o svom teškom detinjstvu u rodnom Lahoru.

- Vršnjaci u školi su me maltretirali, a roditelji su me prisilili da napustim kuću nakon završene srednje škole. Tada sam se pridružila grupi transrodnih žena i sa njima sam radila kao kozmetičarka, da bih mogla da pohađam školu novinarstva- kaže Marvia.

Međutim rad na televiziji je, kako kaže, potpuno druga priča tu su je dočekali raširenih ruku.

- Ovde se osećam komotno, sto posto komotno. Ovde me više poštuju nego kod kuće. Osećam se potpuno sigurno.

Printskrin Telegraf/AP

Poražavajuća statistika: 44 odsto ljudi u Srbiji smatra da je transrodnost mentalna bolest

Odlukom Vrhovnog suda u Pakistanu je od 2012. moguće upisati “treći pol” na ličnim dokumentima. Uprkos tome transrodne osobe i dalje su diskriminisane i često su žrtve nasilja. Marvia se nada da njen primer može da poboljša njihove živote.

Printskrin Telegraf/AP

-  Svi se mi suočavamo sa istim problemima. Mnogi od nas su prisiljeni da prose , da plešu ili da se  bave prostitucijom, kako bi imali neke prihode. Čak i oni koji imaju diplome ne mogu da se zaposle jer ih odbijaju na intervjuima. Zato želim da se to promeni i da ih moj primer ohrabri- kaže ova 21-godišnjakinja.

Starija pripadnica transrodne zajednice u Lahoru Ajša But se nada da Marvioa može da posluži kao rol model ostalima i tako umanji predrasude.

-To je pitanje ponosa, da Marvia, koja je jedna od nas, postane presenter vesti. Ona će ukazati na naše probleme i javnost će saznati kroz šta sve prolazimo.

Transrodna devojka brutalno ubijena: Izboli joj genitalije, iskopali oči, a potom zapalili telo (FOTO)

Prema podacima lokalne organizacije za ljudska prava “Trans Ekšn Alijanse” poslednjih godina u Pakistanu je ubijeno 55 transrodnih osoba, a nekoliko stotina njih bili su  napadnuti.  Njihov položaj je naročito težak u konzervativnim delovima zemlje koje kontrolišu islamski ekstremisti, a gde ih dovode  u vezu sa prostitucijom i homoseksualnošću.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA