≫ 

Prizor demonstranta u plamenu proglašen najmoćnijom fotografijom godine

"Kada sam osetio vrelinu plamena, zgrabio sam fotoaparat"

  • 2

Venecuelanski fotograf Ronaldo Šmit, koji radi za uglednu francusku agenciju AFP, dobitnik je nagrade za najbolju fotografiju godine World Press Photo i to za fotografiju muškarca u plamenu tokom nasilnih protesta u Karakasu prošle godine.

Fotografija koja je raznežila region dolazi iz Crne Gore: Deka masira nogu svojoj ženi nakon operacije (FOTO)

Dobitnici nagrada najprestižnijeg takmičenja za najbolju fotografiju proglašeni su u četvrtak u Amsterdamu.

Zanimljivo je da je njegov kolega iz AFP-a Huan Bareto osvojio treće mesto za sličnu fotografiju istog zapaljenog demonstranta koja je nastala u isto vreme.

Ostali finalisti uključuju Ivora Priketa i Adama Fergusona, a obojica su "slobodnjaci" koji uglavnom rade za Njujork tajms, i Patrika Brauna iz Panos Picturesa i Tobija Melvila iz Rojtersa.

Šmit je pobedničku fotografiju snimio pokrivajući protivvladine prosteste. Motocikl Nacionalne garde je eksplodirao ispred njega dok su trajali sukobi demonstranata i vladinih snaga, a obližnjeg demonstranta zahvatila je vatra.

- Stajao sam nekoliko metara od njega okrenut leđima, ali kada sam osetio vrelinu plamena, zgrabio sam fotoaparat, okrenuo se i počeo da snimam. Trajalo je tek nekoliko sekundi, tako da nisam uopšte bio svestan šta snimam. Snimao sam po instinktu, sve se brzo odvijalo. Nisam prestao da snimam dok nisam shvatio šta se događa. Osoba u plamenu trčala je prema meni - naveo je Ronaldo Šmit pojašnjavajući kako je došlo do pobedničke fotografije.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • alex

    13. april 2018 | 13:38

    I sve zbog slike godine. A recimo da je ugasio planen ništa od nagrade. Ccccc

  • dudule

    14. april 2018 | 10:32

    Bitno da je on dobio nagradu a sto je lik izgoreo nikom nista...humanost i demokratija na delu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA