Dečiji kamp na Krimu stvara nove generacije lidera, a bio je samo za privilegovane: Posetila su ga Asadova deca, ugostio je Kastra i Gandija (FOTO) (VIDEO)

Pored toga što su u kampu boravili elitni članovi mladih pionira i deca čiji su roditelji na visokim funkcijama i ne bave se "običnim poslovima", kamp je ugostio i neke od najvećih svetskih imena. Artek su posetili zvaničnici kao što su Fidel Kastro, Ho Ši Min, Džavaharlal Nehru, Indira Gandi, Mihail Gorbačov, Nikita Hruščov i mnogi drugi

  • 0

Artek je međunarodni dečji kamp na Krimu, koji je osnovan 1925. godine. Deca iz Sovjetskog Saveza i drugih komunističkih zemalja imala su privilegiju da borave u njemu. Nakon sloma SSSR-a prestiž kampa je opao, ali je i dalje ostao popularna destinacija za odmor. Artek su posetili neki od najvećih svetskih lidera, kao što su Fidel Kastro, Indira Gandi Mihail Gorbačov, Nikita Hruščov i mnogi drugi. U kampu su bila i deca sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Cilj kampa bio je da obrazuje građane socijalističkog društva i bio je najpopularniji od svih sovjetskih letnjih odmarališta.

ARTEK ZAUZIMA POVRŠINU VEĆU OD MONAKA

Kamp Artek prostire se na 218 hektara i veći je od Monaka, a dužina obale pored Crnog mora iznosi sedam kilometara. Sastojao se od 150 zgrada, imao je tri medicinske ustanove, školu, filmski studio Artekfilm, tri bazena, stadion sa sedam hiljada mesta i igrališta za razne druge aktivnosti.

Asadova deca boravila u dečjem kampu na Krimu: Kada im je otkriven identitet, nisu im date nikakve privilegije (FOTO)

Do 2020. plan je da u letnjem periodu kamp bude u mogućnosti da primi 10 hiljada dece Foto: artek.org

Tokom proteklih devedeset godina, Artek se razvio u kompleks od 10 kampova sa modernim sadržajima, od kojih svaki ima svoje posebne obrazovne metode i tradiciju. Svaki kamp ima svoj naziv. Od 2014. godine obnovljeno je devet kampova, a do 2020. planirano je da se renovira 10. kamp i da se otvori 11. u kojem će biti mesta za oko 1.000 dece.

Kada je radio u punom sjaju, u Arteku je godišnje boravilo 27.000 dece. U periodu od 1925. do 1969. godine bilo je smešteno čak 300.000 dece, uključujući više od 13.000 dece iz 70 inostranih zemalja. Do 2020. plan je da u zimskom periodu kamp bude u mogućnosti da primi 6,5 hiljada dece a u letnjem 10 hiljada.

Artek zauzima površinu veću od Monaka Foto: crimea-media.ru

Kako se navodi na zvaničnom sajtu kampa, od osnivanja do 2016. godine u Arteku je boravilo 1,5 miliona dece.

Cene boravka u kampu se razlikuju od zavisnosti od sezone. Tako je 2007. godine za boravak u kampu trebalo izdvojiti od 770 do 2.000 dolara (620 do 1.600 evra).

Krajem 2008. godine kamp je bio u finansijskim dugovima, koji su rešeni kada je ukrajinski parlament usvojio zakon 2009. i otpisao više od 2 miliona dolara duga, zabranio privatizaciju zemljišta kampa i obavezao državne agencije da finansiraju boravak 15 hiljada dece svake godine.

Početkom sezone 2014. tokom spora između Rusije i Ukrajine oko statusa Krima, osoblje kampa je zvanično prešlo sa Krima u Bukovel na Karpatima. Centar je nazvan Međunarodni dečji centar Artek-Karpati i sastojao se iz tri kampa.

Danas u kampu borave deca iz svih krajeva sveta Foto: artek.org

POZNATI GOSTI KAMPA

Pored toga što su u kampu boravili elitni članovi mladih pionira i deca čiji su roditelji na visokim funkcijama i ne bave se "običnim poslovima", kamp je ugostio i neke od najvećih svetskih imena. Artek su posetili lideri kao što su Fidel Kastro, Ho Ši Min, Džavaharlal Nehru, Indira Gandi, Mihail Gorbačov, Nikita Hruščov i mnogi drugi. Oni su kamp posetili kada je bio na svom vrhuncu. Sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin posetio je kamp nekoliko puta, a svoje odelo poklonio je muzeju u Arteku. U kampu je bila i Klementina Čerčil, supruga Vinstona Čerčila.

Možda najupečatljivija od svih bila je poseta Amerikanke Samante Smit. Devojčica je 1982. poslala pismo Juriju Andropovu, pitajući ga o njegovom stavu prema ratu. Sovjetski lider bio je impresioniran njenim potezom, pa je pozvao Samantu da poseti Sovjetski Savez. Tokom dvonedeljne posete, mlada Amerikanka posetila je Moskvu i Lenjingrad i provela nekoliko dana u kampu, živeći život običnog pionira. Bila je oduševljena kampom, i rekla je da će se jednog dana vratiti. Nažalost, posle dve godine poginula je u avionskoj nesreći. Jedna ulica u kampu, u kojoj je Samanta živela tokom posete, dobila je ime po njoj.

Posle Drugog svetskog rata kamp je otvorio svoja vrata i za decu iz drugih zemalja, kao što su Belgija, Nemačka, Italija, Španija, Švedska, Bugarska i mnoge druge. Samo talentovana deca, koja su se izdvojila u sportu, umetnosti ili u školi, dobijala su retke i visoko cenjene vaučere koje su vlasti davale besplatno.

Vladimir Putin u razgovoru sa decom tokom obilaska kampa 2017. Foto: Profimedia/Zuma Press - News

- Svi su sanjali da ga posete a bilo je skoro nemoguće ući u kamp. Moja škola je davala tri vaučera a ja sam dobila jedan kao odličan učenik. Imala sam 12 godina i tada sam prvi put videla more i Krim - ispričala je Irina koja je bila jedna od srećnika koji su letovali u kampu 1980.

Nakon raspada Sovjetskog saveza kamp je prešao pod ukrajinskom kontrolom i počeo polako da gubi na svojoj veličanstvenosti. Zgrade su počele da se raspadaju, a lokalni provrednici počeli su da prodaju alkohol u prostorijama Arteka. Na sreću, 2014. dobio je novi život.

- Pre par godina kamp je bio u očajnom stanju, a ogromnu površinu Ukrajina nije mogla ni da finansira ni da razvija - prisetio se sadašnji direktor kampa Aleksej Kaspržak. Nova ruska administracija na Krimu imala je za cilj da mu povrati nekadašnji slavu.

Artek se satoji iz 10 kampova, a u planu je da se napravi još jedan Foto: artek.org

RUSIJA KAMPU VRAĆA STARI SJAJ

Od 2014-2018. Rusija je investirala 171 milion dolara kako bi oživela legendarni kamp. Ima dva bazena, šest trpezarijskih sala, 15 sportskih terena, tri teniska terena, zid za penjanje... Od deset kompleksa u kampu, devet je obnnovljeno i funkcionalno. U kampu postoji i škola tokom cele godine, pa oni koji posete kamp, ne moraju da gube časove.

Danas, 21-dnevni boravak u Arteku je nagrada za nadarenu decu, kao što je bilo i u sovjetskim vremenima. Deca od osam do 17 godina iz svih krajeva Rusije mogu da se prijave onlajn preko sajta koji je počeo da radi 2017.

Najadekvatniji kandidati biraju se na osnovu zasluga i dostignuća, 95 posto mesta se dodeljuje besplatno, dok se ostalih pet posto može kupiti za 1.369 dolara (1.100 evra). Međutim, svi moraju da pokriju putne troškove od kuće do glavnog grada Krima, Simferopolja, odakle autobus besplatno prevozi do kampa.

I deca iz inostranstva mogu da dođu u kamp. Treba da se prijave na sajtu i sami plate put (1.369 dolara, plus putni troškovi do i iz Simferopolja), ili da dobiju besplatni vaučer osvajanjem jednog od međunarodnih takmičenja koje organizuju partneri Arteka.

Kamp je 2014. dobio novi život Foto: Wikipedia/Cmapm

Deca tokom tri nedelje kampa prolaze različite nastave i treninge iz disciplina koje sami izaberu. U svakom trenutku se u kampu nalazi preko 3.500 dece, koje imaju razne aktivnosti, jedni uče da prave mozaik, drugi da crtaju ili da se bave muzikom, a pored toga, mogu se baviti i sportom - od jedrenja do letenja. Artik je aktivan tokom cele godine, godišnje prihvati 15 smena.

Pod nadzorom ruskog ministarstva prosvete, Artek ima za cilj stvaranje generacije novih lidera. U kampu ne postoji ideologija, za razliku od sovjetskih vremena, već se trude da decu nauče da donose odluke i nauče da žive u multikulturalnom svetu.

- Naš cilj je da privučemo što više dece i da izgradimo svet budućnosti bez granica. Svesno radimo na približavanju ovog sveta i učimo decu da žive u multikulturalnom i multinacionalnom okruženju - rekao je direktor Kaspržak.

Daljinac

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA