Prag ima jednu od najlepših biblioteka na svetu: Svako ko uđe u nju, ostane bez reči (FOTO) (VIDEO)

Mnogi ni ne znaju kada dođu u Prag da se u njemu nalazi jedna od najlepših biblioteka na svetu, u koju kada uđete odmah vas ponese u barokni 17. vek

  • 2

Teološka dvorana biblioteke Strahov Foto: Wikipedia/Jorge Royan

Ušuškana u dvorištu manastira na brdu kod Hradčana, četvrti gde se nalazi čuveni praški zamak, Zlatni Prag krije jednu od najlepših biblioteka na svetu. Nalazi se u okviru manastira Stahov, drugog najstarijeg manastira u gradu.

Manastir je izgrađen 1140. godine i od tada je obnavljan više puta zbog razaranja tokom različitih ratova. Manastir obuhvata područje crkve svetog Roka i bazilika Uspenja Presvete Bogorodice, u kojoj se veruje da je Mocart na orguljama svirao 1787, Strahove galerije i Biblioteke Strahov.

Manastir je naselila grupa koja pripada rimokatoličkom redu kanonika (Premonstranata) 1143. godine. Poznati su kao Norbertinci, zbog osnivača svetog Norberta, ili Beli kanonici.

Bazilika Uspenja presvete Bogorodice, s desne strane se ulazi u biblioteku Strahov Foto: N. Ivanovski

Biblioteka je nakon 1950. godine uključena u Memorijal nacionalne književnosti, a manastir je zatvoren zajedno sa velikim brojem monaha. Padom komunističke vlasti, zajedno sa manastirom vraćena je premonstratenškom redu.

U ovoj misterioznoj zgradi se čuvaju najvrednije knjige na svetu, a na njoj nema prozora! (FOTO)

Podeljena je na dve barokne dvorane: Teološku i Filozofsku. Teološka sadrži 18.000 verskih tekstova, dok se u filozofskom delu nalazi 42.000 antičkih filozofskih tekstova. Poseduje i retka izdanja, predivne barokne freske i geografske globuse iz 17. veka. Najstarija knjiga je Strahovo Jevanđelje iz 9. veka.

Filozofska dvorana Foto: N. Ivanovski

Prvo salu koju vidite pri ulasku je Filozofska dvorana, koja ima polusprat i čiji je plafon prekriven delom Franca Maulberča "Duhovni razvoj čovečanstva" - predstavlja ljudsku borbu za znanjem. Valclav Majer zaslužan je za izgled ove biblioteke, koji je zauzeo poziciju starešine manastira 1779.

Teološka sala završena je 1679. godine, kada je opat bio Jeronim Hirnhajm, filozof i teolog. Ona je uprokos vremenu, preživela do današnjih dana, u celini. Krasi je zaobljeni plafon ukrašen freskama iz 1720-ih i izrezbarene i pozlaćene police za drvene knjige.

Biblioteka Strahov uvrštena je spisak jedne od najlepših na svetu Foto: N. Ivanovski

Između dve dvorane nalazi se Kabinet radoznalosti sa retkim novčićima, komadima dodo ptice, brojnih starih okeanskih uzoraka, insekata, minerala, antropoloških artefakata i drugih.

Kabinet radoznalosti Foto: N. Ivanovski

Izložena stara oružja Foto: N. Ivanovski

KAKO DOĆI DO MANASTIRA?

Iz centra Praga najbolje je do manastira da se stigne tramvajem 22, koji može da se sačeka na stanici kod tržnog centra kod skulpture glave Franca Kafke. Vožnjom tramvajem videćete i deo grada Male strane dok ne siđete na stanicu Pohorelec. Tramvaji idu često i za 15 minuta ste na brdu sa druge strane Praga.

Impresivna Biblioteka Strahov zbog svoje male udaljenosti od centra slabije je i posećena, što je i dobro ukoliko fotografišete i želite u da uživate u njenoj lepoti i bogatstvu.

Ulaz u biblioteku Strahov iznosi 120 čeških kruna, što je oko pet eura. Ukoliko želite da slikate bibiloteku, i to se plaća dodatnih dva evra, čak i mobilnim telefonom. Zaposleni veoma vode računa o tome. Otvorena je od 9-17 časova, sa pauzom za ručak od 12-13h.

Ako tražite uputstva preko pretraživača na internetu o biblioteci, rezultati koji vam se nude mogu da vas odvedu u biblioteku Klementinum koja se nalazi u centru Praga.

Nalepnica za dozvoljeno fotografisanje Foto: N. Ivanovski

Pogledajte video:

(N.I.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ljubica

    23. april 2018 | 19:57

    bila sam nekoliko puta u Hracanima i u Kafkinu minijaturnu kucu.Prag nije od Nemaca bombardovan a nasa biblioteka je sravljena sa zemljom.

  • Veseli

    23. april 2018 | 17:48

    Kakva ironija! Pored toliko knjiga u biblioteci, oni ostaju bez reči... :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA