≫ 

Večera u zatvoru: Restorani u zidinama okruženi bodljikavim žicama, u kojima uslužuju i prave jelo robijaši (VIDEO)

Zatvorenici bi trebalo na najbolji mogući način iskoriste vreme dok su u zatvoru, pa im se na ovaj način daje prilika da budu korisni i nakon odsluženja kazne

  • 3

Da li vam je ikada palo na pamet da na večeru s prijateljima izađete u zatvor? Zvuči neverovatno, ali u Milanu u Italiji ili u San Dijegu u Kolumbiji, upravo u restoranima koji se nalaze u okviru zatvora, možete u veoma prijatnoj atmosferi, da probate neke od najboljih specijaliteta na svetu.

Restoran InGalera nalazi se u okviru zatvora Bolate u Milanu i jedini je takav restoran u Italiji, a tamo možete otići na ručak ili večeru. Koliko je popularan, govori i činjenica da je rezervacija obavezna.

>>>KADA ČUJETE RECEPT ZA NAJSKUPLJI BIFTEK U BEOGRADU, POVRAĆAĆE VAM SE: Saznali smo kako se pravi i ko jede najodvratnije jelo sa elitnih menija

U InGaleri rade zatvorenici različitih profila, ali svi oni su posvećeni poslu koji obavljaju, bilo da su konobari ili kuvari. Upravo im je posao u restoranu uneo smisao u život i olakšao vreme koje moraju da provedu u zatvoru.

Direktor zatvora Bolate Masimo Parizi kaže da bi zatvorenici trebalo na najbolji mogući način da iskoriste vreme dok su u zatvoru, pa im se na ovaj način daje prilika da budu korisni i nakon odsluženja kazne.

- Zatvorenici treba ponovo da postanu korisni članovi društva, jer što je niža stopa povratka u kriminal, to je društvo sigurnije.

U InGaleri možete probati jagnjeći kare s čokoladom, milanske šnicle od grdobine ili njoke od ljubičastih šargarepa. Nova interpretacija italijanskih klasičnih jela, ovom restoranu je donela pohvale gurmanskog vodiča Mišlen i Njujork Tajmsa.

Za posao u restoranu InGalera, zatvorenici dobijaju od 1.000 do 1.500 evra. Većinu tog novca šalju porodicama.

Svi zatvorenici su posvećeni poslu koji obavljaju - Foto-ilustracija: Profimedia/Food and Drink Photos

Balansiranjem između resocijalizacije i vrhunskog kuvanja, restoran InGalera sebi je postavio visoke ciljeve, a to pre svega znači naporan rad, kao i u svakom drugom restoranu do kasno u noć.

SAN DIJEGO

Na drugom kraju sveta, u gradu San Dijego u Kolumbiji, u restoranu Interno, koji se nalazii u okviru ženskog zatvora, rade isključivo zatvorenice.

Restoran postoji već dve godine, a zatvorenice su prošle obuku sa najboljim svetskim kuvarima.

U restoranu radi najboljih 20, a ukupno njih 170 je prošlo obuku kroz koju su naučile da spremaju najbolje kulinarske specijalitete.

Ovakav program resocijalizacije zatvorenica, pokrenula je fondacija koja osuđenicama na ovaj način želi da pruži još jednu šansu u životu.

Kroz radionice, žene u kolumbijskim zatvorima uče da pletu, kuvaju, peku, ali i da glume.

VIDEO: Kuvali smo sa Stevom Karapandžom i Lepim Brkom

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zoran Veteran

    17. jun 2018 | 22:01

    U zatvor idu samo budale, pametni tamo ne idu,...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA