Tragali su za nestalim malezijskim avionom MH370, ali su slučajno rešili dve misterije stare 125 godina (FOTO)

U potrazi za avionom pronađene su olupine još dva broda, koji su nestali u 20. veku, ali australijske vlasti nisu tražile od muzeja dodatno istraživanje

  • 4

Nestanak aviona Malezija Eirlajns na letu MH370 u martu 2014. pokrenuo je veliku potragu na koju je dosad utrošena svota od oko 57 miliona evra. Avion svejedno nije pronađen, ali su zato rešene dve viktorijanske misterije koje se odnose na brodove.

Naime, sonari nisu pronašli lokaciju olupine Boinga 777 koji je nestao sa 239 ljudi, ali su zato locirali dve brodske olupine na dnu Indijskog okeana.

Australijski inženjer pronašao je nestali malezijski avion a istina o olupini je jeziva: Ove tvrdnje mogu da uzburkaju svet (FOTO)

Jedna bi olupina, veruje se, mogla da predstavlja ostatke čelične lađe "West Ridge", izgrađene u Škotskoj, koja je nestala dok je prenosila britanski ugalj u Indiju 1883. godine. Olupina je pronađena 19. decembra 2015. godine u uspravnom položaju na dnu mora, 2.400 km od zapadne obale Australije, ali tek je ovih dana objavljeno o kojem bi brodu moglo da se radi.

Osim "West Ridgea", još dva nestala broda su mogući kandidati koji bi zapravo mogli da budu na fotografiji koju je u četvrtak objavio Muzej Zapadne Australije, a koju je snimio neko iz tima za potragu Australjske kancelarije za bezbednost saobraćaja. Reč je o brodu "Kooringa", koji je nestao 1894. godine, kao i o brodu "Lake Ontario", kojem se svaki trag izgubio 1897. godine.

Pronađena olupina broda u Indijskom okeanu Foto: Tanjug/AP/ATSB

Oko 35 km dalje od gvozdene olupine pronađeni su 19. maja 2015. ostaci drvenog broda, koji bi, prema istraživanju naučnika, mogao da bude jedan od dva broda nestala u 19. veku. Jedan je V. Gordon koji je plovio od Škotske do Australije 1877. godine sa 10 članova posade, a drugi je Magdala, koja je nestala pet godina kasnije na putu od Velsa do Indonezije, prenosi Jutarnji.hr.

Dr Ros Anderson, morski arheolog iz Muzeja Zapadne Australije kazao je za britanski Telegraf da je potrebno još rada i novca pre nego što se sa sigurnošću utvrdi identitet ove dve novopronađene olupine.

Avion Malezija Eirlajns Foto: Wikimedia/Laurent ERRERA

U potrazi za avionom pronađene su olupine još dva broda, koji su nestali u 20. veku, ali australijske vlasti nisu tražile od muzeja dodatno istraživanje. Potraga za melazijskim avionom se nastavlja, a malezijska vlada obećala je platiti 20 miliona dolara u slučaju pronalaska aviona ili crne kutije zabeleženim podacima o letu.

Još uvek nije pronađena olupina nestalog aviona MH370 Foto: Tanjug / AP

VIDEO: Usred leta odvalio se unutrašnji prozor na avionu

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA