Avganistanska virdžina: Plačem kad dođem kući, moj život je pun patnje, želim da živim kao devojka (VIDEO)

Ona živi prema običaju koji se zove "bača poš" što znači "obučena kao dečak", koji joj dozvoljava da živi kao muškarac i da ne bude maltretirana poput većine žena u ruralnim delovima zemlje, gde mnoge devojke i žene ne mogu same da izlaze

  • 1

Iako je virdžina kulturni fenomen jedinstven u svetu koji se vezuje isključivo za oblasti severne Crne Gore, Kosova, Metohije i severne Albanije, žene koje zamenjuju muške potomke postoje i Avganistanu.

Prema ovom običaju ustaljenom na Balkanu, u porodicama koje su ostale bez muških potomaka, jedno žensko dete, na zahtev roditelja ili šire zajednice, preuzima ulogu muškarca, zavetujući se na celibat. U Avganistanu je priča malo drugačija. Ženska deca se oblače kao muškarci i obavljaju muške poslove, ali mogu da se udaju.

>>> Roditelji iz Avganistana sinu dali ime Donald Tramp: Odmah su ih izbacili iz lokalne zajednice i proterali!

Osamnaestogodišnja Sitara Vafadar jedna je od avganistanskiih virdžina, koja s ocem radi u ciglani u Nangahar provinciji u Avganistanu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Od rođenja nosim mušku odeću i radim s ocem u fabrici cigle. Prisiljena sam da pravim cigle. Želim da živim kao devojka, ali nemam nikakvog izbora jer moram da pomažem mom starom ocu. Moji roditelji su slabi, a nas je šest sestara - navodi Sitara.

Ona živi prema običaju koji se zove "bača poš" što znači "obučena kao dečak", koji joj dozvoljava da živi kao muškarac i da ne bude maltretirana poput većine žena u ruralnim delovima zemlje, gde mnoge devojke i žene ne mogu same da izlaze.

- Prisiljena sam da budem ovde. Kad odem kući, plačem. Gledam svoju odeću i pitam se: "Kakav je ovo život?". Otkako sam rođena, moj život je pun patnje - ističe Sitar.

Njena majka Fatima kaže da se brine za njenu bezbednost jer je Sitara žena, iako se oblači kao muškarac. Kako kaže, da je Sitara rođena kao dečak ne bi bilo problema da se po napolju slobodno kreće kako danju, tako i noću.

Sitara mora da nosi masku kad ide po vodu ili namirnice, a i njene sestre su takođe radile u ciglani i oblačile se kao muškarci sve dok se nisu udale.

VIDEO: Eksplozija u glavnom gradu Avganistana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nn

    19. maj 2018 | 12:21

    Inače u afganistanu postoje još ludji običaji, pa tako kod njih muškarci ne smiju da imaju seksualne odnose sa ženom prije vjenčanja. Zato so kod njih otimaju maloljetni dječaci koje oblace u žensku odjeću , i koristi ih se kao seksualne robove. Neopisivo primitivna zemlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA