Divna vest za ljubitelje paukova: Naučnici otkrili 50 novih vrsta, koje plivaju, skaču, plešu, rone...

Arahnofobi imaju 50 novih razloga da nikad ne odu u Australiju

  • 3
Pauk paun  (Peacock Spider) Foto: Profimedia, Caters News

Tokom dvonedeljne misije u australijskim šumama poluostrva Jork u severnom delu Kvinslenda, tim od 23 naučnika i šumara je otkrio 50 novih vrsta paukova. Pronašli su paukove od veličine nokta do enormnih tarantula čije noge mogu da budu u rasponu ljudskog lica. Među novootkrivenim vrstama su i paukovi sposobni da rone, skaču i plešu (jedan je čak veličine ljudskog lica), prenosi National Geographic.

Evo zašto nikako ne biste smeli da ubijete pauka i zašto je dobro da ih imate u svom domu

Naučnike je posebno oduševio pauk paun, koji je poznat po složenom plesu koji privlači ženke, ali su jednako zanimljivi i pauk koji imitira ponašanje mrava i pauk koji roni ispod površine vode.

Pauk Paun Foto: Profimedia, Caters News

Jedan od četvorice arahnologa Robert Raven je ovu vodenu verziju pauka otkrio dok je bio u vodi usred noći, u međuvremenu je primetio da mogu da ostanu pod vodom duži vremenski period, zbog čega planiraju da analiziraju njegov DNK.

Istraživanje koje je bilo deo ekspedicije  Bush Blitz, omogužilo je da bude otkriveno 1.200 novih vrsta u 34 ekspedicije.

Za sada je poznato 3.500 vrsta paukova u Australiji, a procenjuje se da još 15.000 treba tek da bude identifikovano.

"Ovo je bio jedan od najvećih brojeva vrsta koje je Bush Blitz ikad otkrio u toku jedne ekspedicije", navode iz tima u saopštenju.

Lažna crna udovica Foto: Profimedia/Corbis

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA