≫ 

Najpoželjniji zet španskih majki je novi premijer: Zovu ga Lepi Pedro, šarm mu je glavno oružje, ali nije preterano nadaren političar (FOTO)

Njegove pristalice navode da Sančez ima blag karakter i talenat za kompromis

  • 4

Socijalista Pedro Sančez postao je sedmi premijer Španije posle izglasavanja nepoverenja konzervativnoj vladi Marijana Rahoja. Sančez se u petak zakleo da će se uhvatiti u koštac sa "socijalnim potrebama" građana Španije, piše aljazeera.com.

Spektakularan povratak otpisanog: Ko je Pedro Sančes, novi premijer Španije? (FOTO) (VIDEO)

Do njegovog političkog vaskrsnuća došlo je ubrzo pošto je vraćen na mesto lidera Socijalističke partije u maju prošle godine, Foto: Tanjug/AP

Ovaj 46-godišnjak, koji je vođa najveće španske opozicione partije PSOE (Socijalistička partija), zakleo se pred kraljem Felipeom Šestim u subotu, a narednih dana očekuje se da imenuje kabinet. Za njega, ovo je neočekivani obrt događaja, od gubljenja ćelnih pozicija u partiji do izbora za premijera.

Kada je Socijalistička partija izgubila 20015. godine na parlamentarnim izborima, a njegovi pokušaji da postane premijer propali, budućnost nije izgledala tako svetla. Međutim, do njegovog političkog vaskrsnuća došlo je ubrzo pošto je vraćen na mesto lidera Socijalističke partije u maju prošle godine.

U novoj ulozi, biće pod pritiskom da razreši krizu u Kataloniji, da održi ekonomski oporavak i da zaštiti 139 godina staru partiju od uspona liberala i partije leve orijentacije. Intelektualno ne preterano nadaren i govornički najčešće više nego suvoparan, je bio sve, samo ne poželjni kandidat za premijera.

Sančez je radio u Ujedinjenim nacijama, Foto: Instagram/sanchezcastejon

Čelnici njegove Socijalističke partije ga nikad nisu hteli za šefa, ali on se nekako ipak probio, šarmom i lepotom pobedio na dva partijska referenduma.

IGRAO ZA ESTUDIJANTES

Strastveni pro-Evropljanin, Madriđanin Pedro Sančez Perez Kastehon je studirao ekonomsku politiku u Briselu. Radio je u Evropskom parlamentu i Ujedinjenim nacijama. Prvi put je izabran za partijskog lidera 2014. godine, mada je bio relativno nepoznat. Ekonomski predavač, čiji je nadimak Lepi Pedro, za kog se očekuje da koristi svoju harizmu da Socijalističku partiju uvede u novu eru. Govori engleski i francuski i ateista je. Kao junior igrao je košarku za Estudijantes.

Lepi Pedro ima 46 godina, Foto: Tanjug/AP
Sančez ima blag karakter i talenat za kompromis, Foto: Tanjug/AP

Njegove pristalice navode da Sančez ima blag karakter i talenat za kompromis. Protivnici tvrde da mu nedostaje harizma i jasna politička vizija. Atleta i obožavalac košarke, oženjen je i ima dve ćerke. El Pais je objavio u petak o "čudu doktora Sančeza", karakterišući ga kao "upornog i hrabrog". Mediji ga opisuju kao lepotana sa aurom ljubimca svih španskih tašti.

Sančez je oženjen i otac dve ćerke, Foto: Instagram/sanchezcastejon

I dok Špancima nije jasna frka koja se podigla oko zgodnog novog premijera, mnogi će reći da je presto na kom je do sada sedeo ljubimac lepšeg pola Džastin Trudo, premijer Kanade, ozbiljno uzdrman.

VIDEO: Zaplena droge u Španiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA