Mračna strana ostrva Sentosa, na kom se sastaju Tramp i Kim: Nekada je bilo mesto brutalnih masakra, a sada je centar luksuza (FOTO) (VIDEO)

Ostrvo je veoma lako osigurati, a njegova blizina kopnu čini ga idealnom lokacijom za istorijski sastanak

  • 0

Posle nekoliko meseci pregovaranja, pretnji i otkazivanja sastanka, najzad je saopšteno da će se američki predsednik Donald Tramp i lider Severe Koreje Kim Džong Un sastati 12. juna u luksuznom hotelu Kapela na ostrvu Sentosa u Singapuru. Na ovom ostrvu nalaze se luksuzna odmarališta, privatne marine, kazina i najlepši tereni za golf u Aziji, ali ono ima i drugu, mračniju stranu.

Bela kuća je u utorak saopštila mesto susreta dvojice lidera, a portparolka Sara Sanders zahvalila se domaćinima iz Singapura na gostoprimstvu.

Ona je u ponedeljak rekla novinarima u Vašingtonu da će sastanak na vrhu početi ujutru 12. juna.

Trampa i Kima će u Singapuru čuvati ratničko pleme: Jedno je od najžešćih u svetu, koje u borbu ne ide bez "kukrija" (VIDEO)

Sentosa je samo pola kilometra udaljeno od glavnog ostrva Singapura Foto: Wikipedia/Chensiyuan

Singapur je ranije uvrstio južno turističko ostvro Sentosu u specijalna područja tokom samita Trampa i Kima koji će biti održan naredne sedmice, saopštila je singapurska vlada na veb-sajtu svog službenog lista.

Takođe, Singapur je proglasio i svoj centralni region u kome se nalaze singapursko Ministarstvo spoljinih poslova, američka ambasada i nekoliko hotela, specijalnom zonom od 10. do 14. juna.

Bela kuća je u nedelju saopštila da pripreme za samit teku dobro, dok je vlada Singapura najavila da će policija obavljati strože kontrole osoba i stvari i da nad zaštićenom zonom neće biti dopušteni dronovi.

DOM LUKSUZNIH ODMARALIŠTA, KAZINA I NAJLEPŠIH GOLF TERENA

Sentosa je ostrvo koje je napravio čovek za zabavu i rekreaciju. Na njemu se nalaze brojne atrakcije, među kojima su Univerzalni studio Singapur, Kraljevstvo leptira i insekata i Morski akvarijum, u kojem se nalazi jedna od najvećih kolekcija vodenih životinja na svetu.

Sentosa je dom luksuznih odmarališta Foto: Wikipedia/dronepicr

Na ostrvu postoji 14 luksuznih hotela, duga, peščana plaža, dva golf terena, privatne marine i brojni kazini.

Ostrvo se nalazi na samo pola kilometara daleko od južne obale glavnog ostrva Singapura, a godišnje ga poseti čak 20 miliona turista.

Sentosa je dom jedne od najprestižnijih enklava u državi, Sentosa Cove, gde se nalaze multumilionerske luksuzne kuće i jahte.

Ali ostrvo ima i mračnu istoriju piratstva, krvoprolića i rata.

SVRATIŠTE GUSARA 

Britanska istočnoindijska kompanija je osnovala trgovačku postaju na ostrvu 1819. godine. Položaj Singapura na glavnoj ruti između Indije i Kini učinila ga je idealnom lokacijom.

Ali pre britanske vladavine, Singapur je bio trgovački centar u usponu, čiji su posetioci bili trgovci ali i pirati, prenosi Bi-Bi-Si.

Sentosa je tada bilo poznato kao "Pulau Blakang Mati", čiji prevod bukvalno znači "ostrvo iza smrti", koje je upućivalo na njegovu reputaciju nasilnog piratstva.

Stanovnici ostrva su uglavnom Majalci, Kinezi i Bugis (pomorci poreklom sa indonežanstvo ostrva Sulavesi).

Na ostrvu je nekada bio zatvor i obavljeni su brutalni masakri Foto: Wikipedia/Calvin Teo

MESTO MASAKRA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA

Nakon što su se britanske kolonijalne snage predale, Singapur je 1942. pao pod vlast Japanaca. Tada je dobio novo, japansko ime "Syonan", koje znači Svetlost juga.

U narednih nekoliko godina, ubijeno je hiljade ljudi za koje se sumnjalo da učestvuju u anti-japanskim aktivnostima.

Kinezi su bili pozvani na različite lokacije, a onda su ih ubijali i njiihova tela bacali u more.

Masakri su obavljani i na plantažama Sentose, na koje sada gleda hotel Kapela, gde će se sastati Kim i Tramp.

Na ostrvu je bio i zatvor za britanske i australijske vojnike nakon predaje tokom Drugog svetskog rata.

Ostrvo je lako obezbediti Foto: Wikipedia/dronepicr

TURISTIČKI BUM I FATALNE NESREĆE

Singapurska vlada je 1970-ih godina preimenovala ime u Sentosa, koje znači "mir i spokoj", a ostrvo je počelo da se razvija kao turistička lokacija.

Međutim, nesreće su nastavile da se događaju. 1983. godine dve žičare sa turistima upale su u more nakon što je u njih udario brod za bušenje nafte.

Otvoren je i vodeni park, ali su usledile brojne žalbe na bezbednost. Osmogodišnja devojčica poginula je u parku 2000. godine kada se njen čamac prevrnuo. Park je zatvoren 2002. godine.

Sentosa je tada počela sebe da doživljava kao "državu zabave". Tematski park Univerzal studio, novi vodeni park i odmaralište Svet kazina privlače turiste iz svih krajeva sveta.

HOTEL KAPELA

Hotel Kapela, koji ima 112 soba, smešten je u tropskim kišnim šumama i sadrži nekoliko zgrada iz kolonijalnog doba.

Kapela sebe opisuje kao mesto "gde se novo i staro spajaju u luksuzu".

Noćenje u hotelu košta od 500 dolara pa do čak 7.500 dolara za apartman koji ima tri spavaće sobe i privatni bazen.

Zvaničnici Bele kuće već su imali uvid u hotel, u koji su bili smešteni dok su pregovarali o detaljima samita. U hotelu nema slobodnih soba sve do 15. juna.

U Kapeli su ranije odsele Madona i Lejdi Gaga.

U hotelu u kojem će biti održan samit nema slobodnih soba do 15. juna Foto: Tanjug/AP

ZAŠTO SE SAMIT ODRŽAVA NA SENTOSI?

Lokacija ostrva, koje se nalazi nedaleko od kopna, čini ga sigurnim mestom.

Pristup ostrvu se lako može obezbediti, jer na njemu postoje samo žičara, pešački most, tunel za vozila i pruga sa jednim kolosekom.

U slučaju da lideri žele da naprave predah od istorijskog razgovora, snage mogu da odmere na golf terenu.

Video: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA