I ovo postoji na Balkanu: Radnici prave burek u pekari za platu od 1.700 evra

Pekara Pečjak je poznata i po tome što su plate daleko iznad proseka industrije i iznad prosečne plate u Sloveniji

  • 4

Pekara Pečjak iz Slovenije postala je poznata na Balkanu, ne samo zbog kvaliteta svojih proizvoda, već i zbog odličnih uslova za svoje zaposlene. Poslednjih godina sve više izvoze, a samo prošle godine su na strana tržišta izvezli oko četiri miliona evra vrednih proizvoda, od ukupno 33 miliona evra prihoda od prodaje.

Najveće povećanje zabeleženo je u izvozu u Hrvatsku, gde su osnovali kompaniju kćerku 2014. godine, piše Finance.

- U poslednje tri godine prodaja u Hrvatskoj porasla je na 2,7 miliona evra. Takođe, sve više izvozimo u Švedsku i Austriju, a naš rast se usporava u Hrvatskoj. Sada planiramo da povećamo rast na nemačkom tržištu, zbog čega smo tamo otvorili kancelariju - kaže Silvester Pečjak, koji vodi porodični posao od svoje 26. godine, a ima 40 godina.

Bolničarka se slikala sa pacijentom na umiranju i stavila fotku na Fejsbuk: Zbog skandaloznog selfija stigla ju je kazna (FOTO)

Najveće povećanje zabeleženo je u izvozu u Hrvatsku Foto - ilustracija: Telegraf

U jednom intervjuu Silvester je rekao da bi bio vrlo zadovoljan ako bi Pekarna Pečjak ostvarila 35 miliona evra prihoda u trenutku njegovog odlaska u penziju.

Pekara Pečjak je poznata i po tome što su plate daleko iznad proseka industrije i iznad prosečne plate u Sloveniji - prošle godine dosegnule su bruto 1,757 evra.

Redovno dele deo svoje dobiti sa svojim zaposlenima.

- U našoj industriji ne možemo da priuštimo visoku platu, ali se pridržavamo načela da kvalitetni i zadovoljni zaposleni mogu da naprave bolje proizvode koji takođe imaju veću cenu - kaže Pečjak.

Prošle su goine ostvarili neto dobit od 1,5 miliona evra, a ove godine očekuju da će to biti nešto manje, jer se troškovi plata dramatično povećavaju.

VIDEO: Kako da omiljeno jelo svih nacija i generacija napravite tako da mu ni najveći gurmani ne nogu odoleti

(Telegraf.rs/Poslovni dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Brklja

    5. jul 2018 | 10:29

    Nasi vrhunski strucnjaci to lako znaju objasniti teoretski, ali prakticno nesto im ne ide. Ajmo malo na teren, izadjte iz kabineta.

  • Ivica

    5. jul 2018 | 11:35

    Molim za malo istraživanja pre objavljivanja članka i/ili intervjua. Naime, bruto plata od 1.757 EUR jeste iznad slovenačkog proseka, ali u neto iznosu se tom proseku znatno približava (neto je 1.147 EUR, prosek pa je nešto iznad 1.000 EUR). Pečjak pravi burek, da. Ali smrznuti, kao i ostala peciva u smrznutom stanju. Prema zvaničnim podacima, jeste ostvario promet od 33 miliona EUR i dobit od 1,5 milion. Problem je što po zvaničnim podacima, broj zaposlenih je smanjen u odnosu na prošlu godinu. 2016. je ostvario iste rezultate sa većim kolektivom.

  • Savo

    5. jul 2018 | 22:01

    Radio sam tamo par godina lažu ko psi plata je 750-800evra neto komplet sa dodatcima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA