Najbogatiji čovek na svetu izveo probni let za turistička putovanja u svemir: U kapsuli je bila Manekin Skajvoker (VIDEO)

Let je trajao 11 minuta i kapsula je bezbedno sletela na zemlju

  • 3

Kompanija vlasnika "Amazona" Džefa Bezosa, "Blu oridžin", izvršila je probni let rakete koja je nosila svemirsku kapsulu, namenjenu za prevoz turista.

Raketa "Novi pastir" poletela je iz zapadnog Teksasa u SAD, a nakon što se kapsula odvojila od glavnog tela rakete, dostigla je visinu od 119 kilometara, prenosi AP.

Hoćete na odmor u svemir? Prodaja karata za turisticke letove po kosmosu počinje od iduće godine (VIDEO)

Putnik je bila lutka "Manekin Skajvoker" (manekin/engl. mannequin - lutka) nazvana po čuvenom liku iz "Ratova zvezda" Anakinu Skajvokeru.

Let je trajao 11 minuta i kapsula je bezbedno sletela na zemlju. Ovo je bio deveti probni let rakete kompanije "Blu oridžin", navodi AP.

Kompanija bi tek trebalo da najavi kada će početi letovi u svemir i koliko će koštati.

Bezosu je trenutno konkurencija Ričard Brenson, vlasnik kompanije "Virdžin galaktik", koja bi, prema najavama, trebalo da ove godine pošalje prve turiste u svemir. Za Brensonove letove prijavilo se oko 500 ljudi, a karta košta oko 250.000 dolara.

Bezos je trenutno "težak" oko 150 milijardi dolara, kako navodi Blumberg, dodajući da je njegovo bogatstvo premašuje bogatstvo osnivača "Majkrosofta" Bil Gejtsa za 55 milijardi dolara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Putin

    19. jul 2018 | 07:28

    To da se ispita odakle njemu tolike pare. Veliki vodjo reaguj

  • Здрав разум

    19. jul 2018 | 05:47

    Ти богаташи од лудости не знају шта ће,па траже ђавола! Кад би знали да је највеће задовољство помоћи угроженим људима,они би све дали истинској сиротињи и болеснима,а за себе оставили само 1 милион,што је сасвим пристојно за овај кратки земаљски пут. Тако би купили највеће богатсво за СВОЈЕ ДУШЕ...

  • Prašak

    19. jul 2018 | 10:21

    Odmah angažovati UBOPOK da ispita poreklo imovine ! Ne može se oholost trpeti više. Imaju vazduhoplovni objekat. To je gore nego polovni, kao naš političar što renta na Jadranu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA