≫ 

Ovo su spektakularne krađe koje su šokirale svet: Od pljačkaša koji imaju stilistu i glume žene do penzionera koji ne znaju za prepreke (VIDEO)

Pljačke su "završavali" i elegantno obučeni lopovi, pa su tako dva muškarca opljačkala luksuznu juvelirnicu Graf u londonskom Mejfer distriktu, pokupivši oko 62 miliona dolara u ogrlicama, satovima, prstenju i narukvicama

  • 0

Nedavna pljačka kraljevskih kruna i dragulja iz katedrale u malom švedskom gradu samo je jedna od spektakularnih krađa koje su se dogodile širom sveta proteklih godina, tokom kojih su lopovi uspevali da nadmudre naoružane čuvare i alarme i provale u luksuzne juvelirnice, trezore ili izložbe, pa čak i kroz aerodromsku ogradu, ne bi li stigli do plena.

Ipak, to nije prva takva krađa neprocenjivog blaga.

>>> Spektakularna pljačka u Švedskoj od koje su svi zanemeli: Lopovi ukrali kraljevske krune neprocenjive vrednosti i pobegli gliserom (VIDEO)

U Belgiji su 2003. godine lopovi ukrali dragulje čija se vrednost procenjuje na oko 100 miliona evra, a tada nisu morali da primenjuju nikakvu silu jer je sve bilo isplanirano kao u scenariju nekog holivudskog filma.

Iz katedrale u Švedskoj su ukradene dve kraljevske krune i kraljevski grb, sve optočeno zlatom i draguljima - Foto: Swedish police

Kradljivac Leonardo Notarbartolo iznajmio je kancelariju u Antverpenu u Svetskom centru za dijamante i to tri godine pre krađe. Odatle je pratio navike stražara i naučio kako da zaobiđe kompleksan sigurnosni sistem Centra.

Leonardo i njegovi saradnici sačekali su teniski turnir koji je bio pod pokroviteljstvom draguljara, a kad su svi otišli izvan grada, odneli su blago. Notarbartolo je uhvaćen tek kada su stanari policiji dali snimke iz trezora, a osuđen je na 10 godina zatvora.

Evropski aerodromi su takođe bili "mesta zločina".

U vrlo pažljivo isplaniranoj krađi 2013. godine, lopovi su presekli ogradu na briselskom aerodromu, odvezli se do švajcarskog aviona koji je trebalo da preveze basnoslovno skup tovar za Cirih i uzeli dijamante u vrednosti od oko 50 miliona dolara.

Pljačkaši su 2015. godine na amsterdamskom aerodromu Šipol oteli oklopno vozilo sa rampe danskog prevoznika KLM i pobegli sa plenom čija se vrednost procenjuje na oko 100 miliona dolara.

To mesto je visoko zaštićeno područje na aerodromu pa je pitanje kako su lopovi uopšte mogli da mu priđu.

Još jedan interesantan slučaj krađe dogodio se i 2005. godine na istom aerodromu. Lopovi su tada odneli dijamante i dragulje vredne 75 miliona evra, a osim što su bili naoružani, nosili su uniforme aerodromskog osoblja.

Čak ni najsnažnije bezbednosne mere nisu bile dovoljne da se izuzetno vredna pošiljka nađe u avionu.

Tek u januaru prošle godine uhapšeno je sedam holandskih državljana, a pronađen je tek deo izuzetno vredne pošiljke. Još uvek se ne zna gde se nalazi deo vredan oko 40 miliona evra.

Poznato je da lopovi često nose fantomke ili kacige ili se trude da budu neprimetni, ali dve krađe iz 2007. i 2008. godine koje su se dogodile u Parizu, stvarno su komične.

Neki od pljačkaša tada su se prerušili u žene. Osam muškaraca ukralo je satove i dragulje vredne više od 85 miliona evra, a oba puta opljačkali su istu radnju. Uhapšeni su 2015. godine.

I Kan, poznat po glamuroznom filmskom festivalu, bio je 2013. godine poprište prave drame.

Pljačkaši su ukrali luksuzni Šopar nakit iz vrlo obezbeđene hotelske sobe, a zločin je izveden tako da su se mogle povući izvesne paralele sa događajima iz filma Sofije Kopole, koji je počeo sa emitovanjem te godine.

Spektakularna krađa dogodila se i 2015. godine na kanskoj Kroazeti, kada su pljačkaši, od kojih je jedan nosio masku starijeg čoveka, u sred dana ušli u Kartije i izašli sa plenom vrednim više miliona dolara.

U avgustu 2009. godine, naoružani muškarci platili su profesionalnog stilistu da ih našminka i preruši do neprepoznatljivosti. Tako maskirani ukrali su nakit vredan 45 miliona evra i to u centru Londona.

Jednog radnika uzeli su kao taoca, a ostale su prisilili da im predaju sav nakit iz polica i sefa. Pet muškaraca osumnjičeni su za pljačku, a vođa je osuđen na 23 godine zatvora. Ništa od nakita nije pronađeno.

Iste godine osmorica kalifornijskih klinaca ukrali su nakit vredan oko 2,5 miliona evra. Uhapšeni su nakon nekoliko meseci.

Jedna od najvećih krađa nakita u Velikoj Britaniji, dogodila se u aprilu 2015. kad je grupa ljudi izbušila betonski zid u sigurnosnom trezoru u londonskom Haton Gardenu, kroz koju je iznela zlato, dragulje i novac.

Pre nego što su počeli da buše, spustili su se sajlom kroz krov, a na isti način su i pobegli. Početkom ove godine četiri glavna aktera, uključujući i još dvojicu u kasnim 70-im godinama osuđeni su na sedam godina zatvora i moraju da vrate oko 30 miliona evra.

U januaru ove godine, pljačkaši su sa izložbe u Duždevoj palati u Veneciji ukrali dragocene indijske dijamante iz poznate Al Thani kolekcije, uključujući i privezak sa desetokaratnim dijamantom, podseća AP.

Snimci nadzornih kamera pokazali su da je jedan od lopova mirno otvorio izložbenu vitrinu, uzeo dragulje i otišao. Policija je navela da se alarm uključio minut kasnije, što je pljačkašima dalo dovoljno vremena da pobegnu.

Meta lopova je bila i Kim Kardašijan Vest, koju su, tokom pariske Nedelje mode, u njenom hotelskom apartmanu navodno vezali i ukrali nakit u vrednosti od oko deset miliona dolara.

Optuženo je deset osoba, a navodni organizator cele pljačke je rijaliti zvezdi poslao pismo izvinjenja iz zatvorske ćelije.

Pljačke su "završavali" i elegantno obučeni lopovi, pa su tako dva muškarca opljačkala luksuznu juvelirnicu Graf u londonskom Mejfer distriktu, pokupivši oko 62 miliona dolara u ogrlicama, satovima, prstenju i narukvicama.

Slična pljačka se dogodila i u blizini Jelisejskih polja 2008. godine, a lopovi su iskoristili božićnu euforiju.

Dok su kupci šetali ispred jedne od najelitnijih pariskih juvelirnica Hari Vinston u blizini Šanzelizea, naoružani lopovi obučeni kao žene i sa perikama, upali su u radnju i ukrali dragulje i satove čija se vrednost procenjuje na 85 miliona dolara.

VIDEO: Beskrupulozni lopov! Karton pića sakrila pod haljinu, kamera sve snimila

(Telegraf.rs/Tanjug/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA