≫ 

Obnovljen "Orijent ekspres", u Parizu oživljena istorija: Čuveni voz je nekada prolazio i kroz Beograd, a sada u njemu uživaju samo Francuzi (FOTO)

Linija je prolazila i kroz Beograd i Zagreb, u kome je za njene putnike 1925. sagrađen hotel "Esplanade"

  • 0

Slavni vagoni iz 20-ih godina prošlog veka izloženi su proteklog vikenda u Parizu povodom Dana evropske baštine, nakon što ih je francuska državna železnička kompanija SNCF detaljno obnovila.

Hina prenosi da su tri vagon-restorana "Orijent ekspresa" oživela istoriju jednog od verovatno najpoznatijih vozova koji je od 1883. do 1997. putovao između Pariza i Istanbula.

Ako do sad niste zaplakali, možda vas rastuži poslednji polazak srpskog Orijent ekspresa sa Glavne železničke stanice

Linija je prolazila i kroz Beograd i Zagreb, u kome je za njene putnike 1925. sagrađen hotel "Esplanade".

Spoljašnost voza; Foto: Profimedia

Navodi se da je u tim vagonima, koji su inspirisali britansku književnicu Agatu Kristi za roman "Ubistvo u Orijent ekspresu", lako zamisliti putnike u elegantnim "čarlston" haljinama i frakovima.

Na pariskoj železničkoj stanici mogu se u okviru izložbe videti i drugi slavni vagoni, poput onih koji su pripadali "Plavom vozu" na liniji od Pariza do Azurne obale, "Zlatnoj streli" koja je od francuske prestonice išla do Londona, kao i "Severnoj zvezdi" koja je od Pariza putovala do Amsterdama.

- Za njihovu restauraciju smo proučavali arhive kako bismo pronašli originalne nacrte i uzorke - otkrio je Gijom de Sen Laše, izvršni direktor društva "Orijent ekspres" koje upravlja baštinom te železničke linije.

VIDEO: Ljudi, a gde je rampa?!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA