≫ 

Otkriven prvi mesec izvan Sunčevog sistema: Ovaj egzomesec je drugačiji od svih do sada otkrivenih nebeskih tela (VIDEO)

Meseci Sunčevog sistema su stenoviti ili ledeni, a novootkriven egzomesec je gasovit

  • 1

Astronomi su možda otkrili prvi mesec izvan Sunčevog sistema, veliki i gasovit svet veličine Neptuna, koji se razlikuje od bilo kog poznatog meseca i kruži oko gasovite planete čija je masa 10 puta veća od Jupitera.

Taj egzomesec nije nimalo nalik ničemu do sada poznatom u našem kosmičkom susedstvu, kažu naučnici iznenađeni otkrićem ne zato što ono pokazuje da meseci postoje i drugde, već zato što su uočili koliko je taj mesec različit od otprilike 180 poznatih u Sunčevom sistemu.

>>> NASA pronašla još dve nove planete: Ima ih još, raštrkane su svuda po nebu i samo čekaju da budu otkrivene!

Svemirski teleskop Kepler američke svemirske agencije (NASA) uočio je taj egzomesec, a zatim ga je posmatrao teleskop Habl. Rezultate otkrića u časopisu "Science Advances" objavili su astronomi, profesor Dejvid Kiping i diplomant Aleks Tičej  sa Univerziteta Kolumbija.

- Egzomesec koji se tako zove jer se nalazi van Sunčevog sistema, je "veliki" - rekao je Kiping.

Do danas su astronomi otkrili više od 3.500 egzoplaneta, a reč je o planetama koji su u orbiti drugih zvezda, koje nisu naše Sunce. Istovremeno je tekao "lov" na egzomesece, tela koja se okreću oko tih egzoplaneta, ali se s otkrićem egzomeseca kasni zbog tehničkih ograničenja.

Meseci Sunčevog sistema su stenoviti ili ledeni, a novootkriven egzomesec je gasovit. Takođe, i planeta oko koje se kreće je gasovita, a procenjuje se da je masa te planete nekoliko puta veća od mase najveće planete našeg sistema, Jupitera.

Egzomesec koji su otkrili Kiping i Tičej je eksponencijalno veći od našeg najvećeg meseca u Sunčevom sistemu. Jupiterov mesec Ganimed ima prečnik od 5.260 km, a Kiping i Tičej procenjuju da je egzomesec veličine Neptuna, čiji prečnik iznosi 49.000 km.

Egzomesec i njegova planeta Kepler-1625b nalaze se u orbiti Keplera-1625, zvezde po temperaturi slične našem Suncu, ali 70 posto veće. Egzomesec kruži otprilike tri miliona kilometara od Keplera-1625b. Masa egzomeseca je oko 1,5 posto mase njegove planete.

Egzomesec i njegova planeta Kepler-1625b nalaze se u orbiti Keplera-1625, zvezde po temperaturi slične našem Suncu, ali 70 posto veće - Printskrin: YouTube/NASA Goddard

Pri otkriću su se Kiping i Tičej pouzdali u metodu "tranzita", kojom su se naučnici koristili pri otkrivanju egzoplaneta. Svetlost Keplera-1625 potamnela je kada je njegova planeta Kepler-1625b bio u tranzitu ispred svoje zvezde. To je trajalo 19 sati i taj tranzit blokirao je svetlo zvezde koja je 8.000 svetlosnih godina udaljena od Zemlje.

- Oko 3,5 sati pošto se tranzit završio, Habl je snimio drugi mesec "koji je poput psa pratio svoju planetu" - kazao je Kiping.

Naučnici Kiping i Tičej ističu da su dodatne opservacije Hablom potrebne kako bi se razumeo udaljen planetarni sistem i potvrdilo njihovo otkriće.

VIDEO: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA