Najtužnija slika sa američkog juga: Deca ništa nisu bila kriva, a patila su više od odraslih (FOTO)

Ime afroameričkog deteta na slici nije poznato, ali nije ni važno. Možda je, zapravo, i bolje što se ne zna ko je dečak jer to fotografiji daje izvesnu univerzalnost koju bi u protivnom izgubila. Ovako, ovaj crni dečak je istovremeno svaki crni dečak

  • 4
Afroamerički dečak tokom perioda segregacije pije vodu na posebnoj česmi za Afroamerički dečak tokom perioda segregacije pije vodu na posebnoj česmi za "obojene". Fotografija je nastala ispred zgrade suda okruga Halifaks u Severnoj Karolini 1938. godine. Foto: Wikimedia Commons/John Vachon for U.S. Farm Security Administration/Library of Congress

Segregacija u južnim američkim saveznim državama bila je duboka i potpuna. Crnci nisu mogli da se voze u prednjem delu autobusa, imali su posebne ulaze i lošija mesta u bioskopima, bilo je i bioskopa gde im je ulaz bio zabranjen, imali su sopstvene toalete, na pumpama često nisu ni smeli da ih koriste, imali su svoje motele, u hotelima su ili boravili u najlošijim sobama ili nisu uopšte mogli da borave.

Imali su svoje javne česme i nikako nisu smeli da koriste one koje koriste belci. Upravo je na takvoj jednoj česmi nastala fotografija pred vama, jedna od nekoliko ikoničnih slika iz ovog sramnog perioda istorije Sjedinjenih Država.

Nastala je 1938. godine ispred zgrade suda okruga Halifaks u državi Severna Karolina, treće građevine na istom mestu sa istom funkcijom; prva je podignuta 1759. godine, ali je zamenjena novom 1847. koja je i sama doživela tu sudbinu kada je 1910. godine zamenjena trospratnom građevinom u neoklasičnom stilu američke renesanse.

Ime afroameričkog deteta na slici nije poznato, ali nije ni važno. Možda je, zapravo, i bolje što se ne zna ko je dečak jer to slici daje izvesnu univerzalnost koju bi u protivnom izgubila. Ovako, ovaj crni dečak je istovremeno svaki crni dečak.

Ova javna česma više ne postoji, ali je na njenom mestu okrug Halifaks podigao kameni beleg u znak sećanja na ovu fotografiju i na ovaj period američke istorije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Wien

    20. jul 2018 | 11:04

    To su ti fasisti Ameri...nista se nije promijenilo...isti su i danas ...

  • 4C

    20. jul 2018 | 10:46

    Na zalost nista se posebno nije promenilo od tada. Poznata nam je Americka demokratija i ravnopravnost a posebno demokratski "milosrdni andjeo koji je jel bio demokratski.

  • I

    20. jul 2018 | 10:42

    Takvi sad kroje kapu cijelom svijetu a radili takva zlodjela u svojoj zemlji....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA