VERA U BOGA JAČA OD RATA: Potresni prizor vojnika koji ulazi u razrušenu crkvu da bi se pomolio (FOTO)

Fotografija je nastala u slovenačkom selu Kalu, u doline reke Soče, gde su se pre pre sto godina tukli Austrougari i Italijani, na ratištu koje je danas poznato kao Soški front

  • 0
Austrougarski vojnik ulazi u razrušenu crkvu u slovenačkom selu Kal, tokom borbi na Soškom frontu 1916. godine, da bi se pomolio Bogu. Foto: Wikimedia Commons/europeana.eu Austrougarski vojnik ulazi u razrušenu crkvu u slovenačkom selu Kal, tokom borbi na Soškom frontu 1916. godine, da bi se pomolio Bogu. Foto: Wikimedia Commons/europeana.eu

Ima ih koji smatraju da je rat sposoban da ubije Boga u čoveku, da ga gurne u ateizam zbog užasa koje je u stanju da proizvede i neizbežnog pitanja o postojanju Tvorca u takvom vestu. A opet, ima i onih koji smatraju da ništa kao rat nije u stanju da čoveku um i srce otvori Bogu.

U pravu su i jedni i drugi jer sve zavisi od toga od ličnosti, odnosno, kakav je mentalni sklop onoga koji ratuje, i čemu je podložan, da li je podložan veri ili nije. U krajnjoj liniji, i kakva je ko osoba. Neki izgube Boga, a neki ga pronađu. Austrougarski vojnik na slici ga je ili pronašao, ili je još više produbio svoju veru. Biće da je ovo drugo.

Fotografija — na kojoj možete videti soldata koji ulazi u razrušeni hram i spušta ruku u krstionicu čime se osvećuje ruka onoga koji želi da se prekrsti — nastala je u slovenačkom selu Kalu, koji se danas zove Kal nad Kanalom; pre sto godina ceo taj prostor u doline reke Soče bio je krvavo bojište poznato kao Soški front.

Između 23. maja 1915. godine i 28. oktobra 1917 tukli su se na tom ratištu Austrougari i Italijani, a uprkos tome što su borbe pravile neprestane istoričari nekako uspevaju da ih podele na niz od dvanaest bitaka.

Kao pobednik sa Soškog fronta — na kojem je pala polovina od ukupnog broja italijanskih žrtava u Prvom svetskom ratuizašla je Austrougarska, a posledica je bila pomeranje fronta na reku Pijavu, dalje ka zapadu; Slovenci — kojih je stradalo oko 30.000, što vojnika što civila — tvrde da je to najveći pojedinačni konflikt na planinskom tlu u istoriji, te da je njime sprečen dalji prodor Italijana na slovenačko etničko zemljište.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA