Rođen na Krfu, odrekao se pravoslavlja da bi oženio Elizabetu II, bez Svete gore nije mogao da živi: Princ Filip obavio poslednju kraljevsku dužnost (FOTO)

Vojvoda od Edinburga je služio kao mornarički oficir tokom Drugog svetskog rata i bio je general-kapetan snaga komandosa

  • 7

Princ Filip, 96.godišnji suprug kraljice Elizabete Druge, juče se povukao iz javnog života nakon što je prisustvovao paradi Kraljevskih marinaca u Bakingemskoj palati, javljaju agencije.

Otkriven razlog hitnog sastanka u Londonu: Evo ko se povlači sa vršenja kraljevskih dužnosti! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Vojvoda od Edinburga je služio kao mornarički oficir tokom Drugog svetskog rata i bio je general-kapetan snaga komandosa. Princ Filip je u maju najavio da će se povući iz javnosti kasnije ove godine.

Foto: Tanjug/AP

Zdravstveno stanje mu je i dalje dobro za čoveka njegovih godina, iako je u junu u bolnici proveo dve noći zbog infekcije, čiji uzrok nije otkriven, napominje francuska agencija.

Foto: Tanjug/AP

Važi za najstarijeg muškog člana britanske kraljevske prorodice, a od 1952. godine princ je obavio čak 22.219 samostalnih angažmana.

Foto: Tanjug/AP

Princ Filip je rođen na Krfu 1921. godine kao član Grčke kraljevske porodice. Bio je najmlađe dete rođeno posle četiri sestre, a njegova porodica je izbačene iz zemlje kada je bio dete.

Njegov deta po ocu je bio grčki kralj Đorđe I, sin danskog kralja Kristijana IX. Baba po ocu je bila Olga Konstantinova iz ruske imperatorske porodice Romanov. Po majčinoj liniji je potomak britanske kraljice Viktorije.

Foto: Tanjug/AP

Školovao se u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, a sa 18 godina je pristupio Britanskoj Kraljevskoj ratnoj mornarici 1939. godine u kojoj je služio tokom Drugog svetskog rata.

U martu 1947. godine se odrekao titule grčkog princa i prihvatio je prezime Mauntbaten prema britanskoj verziji majčinog devojačkog prezimena Batenberg.

Foto: Tanjug/AP

Iste godine se oženio britanskom prestolonaslednicom Elizabetom, ćerkom kralja Džordža VI, a njih dvoje su se prvi put upoznali 1934. godine.

Foto: Tanjug/AP

Venčanje je održano u Vensminster Ebiju, a ceremoniju je prenosio BBC radio, koji je u tom trenutku slušalo čak 200 miliona ljudi širom sveta.

Zbog toga je promenio i veroispovest, pa je iz pravoslavne prešao u anglikansku veru i dobio titulu vojvoda od Edinburga.

Foto: Tanjug/AP

Na venčanje nisu bile pozvane Filipove sestre koje su bile udate za nemačke prinčeve, od kojih su neki imali čak i nacističke veze.

Britanska kraljica Elizabeta II i princ Filip imaju četvoro dece: princa Čarlsa, princezu Anu, princa Endrua i princa Edvarda. Njihov brak važi za najduži, kada su u u pitanju vladajući članovi kraljevske porodice.

Foto: Tanjug/AP

Princ je veliki zaljubljenik u sport i pomogao je da se razvije više od 780 organizacija. Strastveni je lovac, a voli i da slika i da skuplja umetnička dela.

Bio je prvi član kraljevske porodice koji je leteo u helikopteru i redovno je pravio društvo svojoj supruzi tokom brojnih dužnosti u zemlji i inostranstvu.

Foto: Tanjug/AP

Princ Filip je u društvu svog sina princa Čarlsa redovno posećivao Svetu goru. Oni su i počasni članovi Engleskog društva prijatelja Svete gore.

Poslednji put princ Čarls je privatno posetio manastir Hilandar, 12. septembra 2003. godine, i tom prilikom je bio zadivljen lepotom srpskog duhovnog nasleđa, rekli su tad u pres-službi Patrijaršije SPC.

Foto: Tanjug / AP

Englesko društvo, na čijem je čelu dr Kalistos Ver, episkop Diokleje, je takođe priložilo prvih pet hiljada engleskih funti za obnovu manastira Hilandar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA