≫ 

ČETNIČKI DRIM TIM: Krem srpske gerile iz Prvog balkanskog rata na jednoj slici (FOTO)

U gornjem redu stoji krem srpskih četnika iz Prvog balkanskog rata koji su se sa Turcima tukli na njihovom terenu: sve vojvoda do vojvode, sve ljuti komit do ljutog komita. Ekipa kakva se samo poželeti može, nešto kao "drim-tim" gerilskog vojevanja

  • 12
Sleva nadesno: prvi je Trenko Rujanović, drugi Stevan Nedić Ćela, četvrti Kosta Vojinović, peti vojvoda Vuk, osmi Ilija Trifunović-Birčanin. Prvi balkanski rat, 1912. godina. Foto: Wikimedia Commons/Zoupan

Tokom borbi za Makedoniju, i pre Prvog balkanskog rata, a posebno nakon što je on počeo, jednu od najvažnijih uloga za srpsku stvar igrali su četnici, u to doba gerilske antiosmanlijske formacije čiji su se pripadnici najčešće nazivali komiti. Komitima su nazivani gerilci svih frakcija, i srpskih i bugarskih i grčkih i albanskih, a četnicima samo srpski komiti; izraz dolazi od reči "komitet", pa je tako komita pripadnik narodno-oslobodilačkog komiteta, odnosno odbora.

U gornjem redu stoji krem srpskih četnika iz Prvog balkanskog rata koji su se sa Turcima tukli na njihovom terenu: sve vojvoda do vojvode, sve ljuti komit do ljutog komita. Ekipa kakva se samo poželeti može, nešto kao "drim-tim" gerilskog vojevanja.

Prvi sleva je vojvoda Trenko Jovanov Rujanović, zvani Krapljanin jer se u selu Krapa u oblasti Poreče rodio 1870. godine. Ili se barem veruje da je to on, pošto se ne zna pouzdano datum njegove pogibije. Odmah pored njega je vojvoda Stevan Nedić zvani Ćela, rođen u selu Strugovu 1875. godine, koji je nadimak dobio zbog toga što mu je preležani pegavi tifus ostavio pečate po glavi. Umro je 1923. u svom rodnom selu.

Vojvoda Vuk. Foto: Wikipedia

Četvrti sleva je vojvoda Kosta Vojinović zvani Kosovac, rođen u Smederevu 1891. godine. On će kasnije biti glavni vođa Topličkog ustanka tokom Prvog svetskog rata. 23. decembra 1917. godine, sa propašću ustanka i gonjen od Bugara, izvršio je samoubistvo, ispunivši zavet da se neće predati u ruke neprijatelju. Bugare je u poruci zamolio da ga sahrane na mestu pogibije, a oni su mu želju uslišili nakon što su njegov leš izložili u Kuršumliji da narod vidi da je vojvoda mrtav.

Peti sleva je vojvoda Vojin Popović poznatiji kao vojvoda Vuk, rođen u Sjenici 1881. godine, verovatno naš najčuveniji četnik iz perioda Oslobodilačkih ratova čiji se prekrasni spomenik danas može naći na Palasu u Beogradu. Poginuo je na Kajmakčalanu 29. novembra 1916. godine.

Konačno, drugi zdesna je vojvoda Ilija Trifunović-Birčanin, rođen u Topoli 1887. godine, koji je od svih na fotografiji najduže poživeo. Prošao je kroz oba Balkanska rata, Prvi svetski, a doživeo je i Drugi. Nažalost, tokom tog potonjeg se kompromitovao saradnjom sa italijanskim okupatorom kod kojeg je izvršio legalizaciju četničkih jedinica na prostoru Dalmacije te njihovo redovno plaćanje novcem i snabdevanje borbenim materijalima i sanitetom. Umro je u Splitu 1943. godine od srčanog udara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA