≫ 

SRBI SU ZMIJE, CRNOGORCI MAJMUNI, A GRCI MAČKE: Šiptarska karikatura iz 1913. godine (FOTO)

Prvim balkanskim ratom čija se godišnjica obeležava ovih dana hrišćanska su kraljevstva našeg poluostrva razbila i rasparčala Otomansku imperiju. Albanci, verni sultanu i bez svoje države, našli su se u nemogućoj situaciji

  • 10
Albanska karikatura iz 1913. godine prikazuje okolne države koje se otimaju oko "njihovog etničkog prostora". Crnogorci su majmuni, Srbi zmije, a Grci mačke, verovatno leopardi. Iznad personifikacije Albanije piše: "Bež'te od mene! Krvožedne zveri!!" Foto: Wikimedia Commons/cdsee.org

Prvim balkanskim ratom čija se godišnjica obeležava ovih dana hrišćanska su kraljevstva našeg poluostrva — Srbija, Grčka, Bugarska i Crna Gora — razbila i rasparčala Otomansku imperiju i svela njeno prisustvo na našim prostorima samo na pojas u Istočnoj Trakiji.

Albanci, verni sultanu i bez svoje države, našli su se u nemogućoj situaciji i odsečeni od Turske. Istovremeno su gledali kako se Srbi, Grci i Crnogorci jagme oko onih oblasti na kojima su oni, Albanci, živeli, i koje su smatrali "svojim etničkim prostorom".

Ova njihova karikatura pokazuje kako su doživljavali naše narode: Crnogorci su majmuni, Srbi zmije upletene oko nogu žene koja je personifikacija Albanije, a Grci mačke, verovatno leopardi.

Iznad je natpis: "Bež'te od mene! Krvožedne zveri!!".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Jovan

    11. oktobar 2017 | 16:55

    Jer ja sam zmija, a ti si žaba žaba. Možeš da bežiš, ali džaba džaba.

  • Mihajlo

    11. oktobar 2017 | 16:53

    Čuj bešte od mene, pa vi ste došli na našu teritoriju slovena. Životinje instinktivno brane svoju teritoriju.

  • Ha ha ha

    11. oktobar 2017 | 16:16

    Pogrešili su samo sto se tice nas Srba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA