19

NAJMOĆNIJA ČETNIČKA FOTKA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Ovo je Branko Bogunović, potomak rođaka cara Dušana (FOTO)

Vojvoda Branko Bogunović je bio pomoćnik Momčila Đujića i komandant jednog četničkog korpusa. Upravo je on bio taj koji je 27. jula 1941. godine predvodio napad na Bosansko Grahovo koji se u socijalističkoj Jugoslaviji obeležavao kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine

Četnički vojvoda Branko Bogunović u starom ustaničkom odelu koje je 1715. nosio serdar Milovan Pavasović a tokom Nevesinjskog ustanka vojvoda Golub Babić. Foto: Wikipedia/Creative Commons/Bogunovic

Branko Bogunović se rodio 24. novembra 1911. godine u Drvaru, tada na tlu Austrougarske monarhije. Porodično predanje kaže da je ovo bratstvo izdanak nekog Boguna Nemanjića, čiji je sin Lavrentije bio u službi na dvoru cara Dušana, koji mu je bio i rođak. Kasnije su Bogunovići vekovima živeli u Dubrovniku, odakle su se raselili po dinarskim predelima.

Branko je, kažu, bio izdanak baš tog plemena. On je osnovnu školu završio u rodnom gradu, srednju u Banja Luci, a vojni rok je u Kraljevini Jugoslaviji služio u Sarajevu. Posle je bio čuvar državnih šuma u Drvaru, a iz braka sa Milkom Bašić dobio je sina Duška.

Tokom Drugog svetskog rata dobio je čin vojvode, postao pomoćnik Momčila Đujića i komandant četničkog korpusa "Gavrilo Princip". Zapravo, upravo je Branko Bogunović predvodio srpske ustanike koji su 27. jula 1941. godine izvršili napad na Bosansko Grahovo kom prilikom je ubijeno oko stotinu Hrvata, među kojima navodno pet žena i devetoro dece, kao i jedan sveštenik, što je bila odmazda zbog ustaških zločina koji su počeli par meseci ranije.

Četnički komandanti Cvjetičanin i Bogunović raportiraju italijanskom komandantu u Bosanskom Grahovu avgusta 1942. Foto: Znaci.net

U tom trenutku, ustanak još uvek nije imao nikakvu ideološku obojenost: dapače, u socijalističkoj Jugoslaviji se ovaj događaj slavio kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

Kao pripadnik Dinarske divizije morao je biti deo italijanske Dobrovoljačke antikomunističke milicije (ita. Milizia Volontaria Anti Comunista) koja je nastala sporazumom između italijanskog generala Marija Roate (zapovednika 2. armije) i Pavelića. Postoje neke implikacije da je sarađivao i sa ustašama protiv partizana, ali je pitanje koliko su pouzdane.

Jer, svi podaci su haotični i često kontradiktorni; svakako su se četnici na prostoru tzv. NDH borili i protiv partizana i protiv ustaša, uprkos postojanju ograničene saradnje sa ovim potonjim (možda nije sam Bogunović u tome učestvovao, ali za ljude poput Uroša Drenovića postoje foto-dokazi), jer se u građanskom ratu koji traje četiri godine na ogromnom području, savezništva menjaju kao čarape, i sve zavisi od situacije na terenu, i od ponašanja druge strane od mesta do mesta. Ipak, Dinarska divizija se ponajviše tukla sa komunistima.

Vojvoda Golub Babić, jedan od vođa Nevesinjskog ustanka, u starom odelu serdara Milovana Pavasovića iz 1715. godine. Foto: Wikipedia/Creative Commons/Bogunovic

Što se konkretno tiče samog Branka Bogunovića, njemu je, zbog ratnih zasluga i podviga, sveštenstvo crkve Svetog Petra u selu Donji Tiškovac navodno poklonilo jedno staro odelo visokog prestiža, koje je kažu, čuvalo vekovima unazad. Odelo je prvo pripadalo serdaru Milovanu Pavasoviću koji ga je nosio tokom ustanka 1715. godine; tokom Nevesinjskog ustanka 1875. godine nosio ga je slavni hajdučki harambaša i vojvoda Golub Babić. Branko Bogunović pozira sa puškom u tom odelu na slici na samom početku teksta.

Branko Bogunović je ranjen 4. decembra 1944. godine u borbi sa partizanima prilikom proboja opsade sela Pađene na oko 12 kilometara od Knina, prema Lici. Početkom naredne godine je zarobljen i streljan bez suđenja. Sudbina odela, koje je pokretno kulturno dobro, nama nije poznata, ali se nadamo da je preživelo jer je neprocenjivo.

Inače, rođeni brat Brankov je bio Uroš Bogunović Roca, narodni heroj i general-major JNA, koji je 2006. preminuo u Beogradu u 92. godini života. On je bio prvi komandant VI krajiške NOU brigade, formacije u sklopu IV krajište divizije, oformljene još 14. oktobra 1942. od jedinica I krajiškog NOP odreda.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: branko-bogunovic cetnici cetnik dinarska-divizija momcilo-djujic drugi-svetski-rat istorija zabavnik partizani ustase
Najnoviji komentari
 • S
  Stari Cetnik

  Bog cuva Srbe na nebu-Cetnici na Zemlji!

 • S
  Srbija do Tokija, Zemun do Pinokija

  Malo je nizak da bi bio potomak Cara koji je bio jako visok.

 • J
  ja

  prodo veru za večeru ko i nemanjić rodonačeknik rašana

Vini Pu proslavlja 90. rođendan: Dečiji junak na poklon dobio izložbu u Londonu (VIDEO)

FOTO-UBOD: Josip Broz Tito sa prozora Plavog voza pruža ruku svojoj pionirki na otvaranju pruge Beograd-Bar (FOTO)

SVE JE MOGUĆE, NEBO JE GRANICA: Kako se malo tursko selo razvilo u Osmanlijsko carstvo za manje od 100 godina! (FOTO)

SMRTNA KAZNA ZA POLJUBAC: Da li je Napulj bio baš toliko strog i kako su Francuzi zabranili ljubljenje 1910. (FOTO)

Da li ima simbolike u tome što smo skupštinu sagradili na Marvenom trgu, stočnoj pijaci oko ruševina najlepše džamije u Srbiji?

BIK KOJI SEDI je ubijen na današnji dan: Najpoznatiji Indijanac bio je strah i trepet za američke vojnike, ali jedan metak je bio koban

Brutalni zločin koji su obeležila masovna silovanja i ubistva: Bebe su klali bajonetima, deci sekli glave, a žive ljude pokopavali (FOTO) (VIDEO)

FOTKA KAKVE NEMA NA SVETU: Partizani u zasedi uslikani u trenutku kada NEKOGA hvataju u zamku (FOTO)

Obišla je svet za 72 dana, bila je u ludnici, a na kraju se udala za milionera: Roza je pionirka istraživačkog novinarstva (FOTO)

Postoji ta jedna stvar koju Srbi mogu da nauče od Starih Rimljana, koja bi sve promenila, ali koja udara u najbolniju tačku

Nadežda je bila Lenjinova žena i ostala je uz njega do smrti: Kao plemkinja završila je u sibirskom zatvoru i borila se protiv Staljina (FOTO)

Upoznajte najmisterioznije ostrvo na svetu: Strašna istina o jezivom masakru na njemu otkrivena tek posle 400 godina (VIDEO)

Tajna stara 3.500 godina: Otkrili su mumiju u grobnici Luksora, postoje dve verzije priče čije su telo pronašli (VIDEO)

Otkriće koje će promeniti svet: Naučnici pronašli novi oblik materije - Ekscitonijum

KOME PRIPADA JERUSALIM? IZRAELU ILI PALESTINI? Grad ni na nebu ni na zemlji, ni u jednoj državi (FOTO)

PRESTONICA NA KARAULI: Knez-Mihailov venac nakon austrougarskog granatiranja 1914. godine (FOTO)

Napokon je razotkrivena legenda o Deda Mrazu i Svetom Nikoli: Da li je to ista osoba i da li je zaista postojala?

STOP ALKOHOLU, DAJTE KOLA I STANOVE, SKLANJAJTE LEŠEVE: Prva naredba Komande grada Beograda od 18. oktobra 1944. (FOTO)

"TAMO DALEKO" U ULJU NA PLATNU: Čežnja za otadžbinom srpskog vojnika na Solunskom frontu (FOTO)

"DRAGA SESTRO RUŽICE": Da li možete pročitati šta piše na ovoj razglednici iz Beograda 1903. godine? (FOTO)

Najslavniju i najvažniju knjigu ikada napisanu na tlu Srbije — napisao je pre skoro 2.000 godina NAJMUDRIJI RIMSKI IMPERATOR

STARI BEOGRAD KOJEG VIŠE NEMA: Kako je izgledao bal kod kneza Mihaila, sa snegom do kolena, bez fijakera za najam (FOTO)

BALERINA MATILDA JE UZDRMALA RUSIJU: Bila u vezi sa carem, plenila je lepotom, pratili su je skandali, živela 100 godina (FOTO)

Otkrivena tajna Isusovih zabranjenih spisa: Evo šta je pričao svom bratu Jakovu

Ispovest Jevrejina koji je logoraše pratio u gasne komore: Skidali bi ih i ubacivali po 3.000 odjednom, sve je trajalo 7 minuta. Naš posao počinjao je pola sata kasnije

SLIKA-SIMBOL RUŠENJA NAŠE KRALJEVINE: 4 fotke bombardovanja Beograda koje vam nikada nisu pokazali (FOTO)

Marija je bila časna sestra bludnica: Imala je ljubavnika, rađala decu, bila saučesnik u ubistvu - ali ju je na kraju brutalna kazna stigla!

29. novembar, Dan republike Jugoslavije: Zašto se i kako slavio ovaj praznik širom naše bivše države (FOTO) (VIDEO)

USTAŠA U ŽENSKOJ SUKNJI HTEO DA UTEKNE PARTIZANIMA: Evo jednog "hrabrog" tića poglavnika Pavelića (FOTO)

GDE JE KOPLJE SUDBINE KOJIM JE PROBODEN ISUS? Koja je od ove tri prava svetinja? (FOTO)