19

NAJMOĆNIJA ČETNIČKA FOTKA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Ovo je Branko Bogunović, potomak rođaka cara Dušana (FOTO)

Vojvoda Branko Bogunović je bio pomoćnik Momčila Đujića i komandant jednog četničkog korpusa. Upravo je on bio taj koji je 27. jula 1941. godine predvodio napad na Bosansko Grahovo koji se u socijalističkoj Jugoslaviji obeležavao kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine

Četnički vojvoda Branko Bogunović u starom ustaničkom odelu koje je 1715. nosio serdar Milovan Pavasović a tokom Nevesinjskog ustanka vojvoda Golub Babić. Foto: Wikipedia/Creative Commons/Bogunovic

Branko Bogunović se rodio 24. novembra 1911. godine u Drvaru, tada na tlu Austrougarske monarhije. Porodično predanje kaže da je ovo bratstvo izdanak nekog Boguna Nemanjića, čiji je sin Lavrentije bio u službi na dvoru cara Dušana, koji mu je bio i rođak. Kasnije su Bogunovići vekovima živeli u Dubrovniku, odakle su se raselili po dinarskim predelima.

Branko je, kažu, bio izdanak baš tog plemena. On je osnovnu školu završio u rodnom gradu, srednju u Banja Luci, a vojni rok je u Kraljevini Jugoslaviji služio u Sarajevu. Posle je bio čuvar državnih šuma u Drvaru, a iz braka sa Milkom Bašić dobio je sina Duška.

Tokom Drugog svetskog rata dobio je čin vojvode, postao pomoćnik Momčila Đujića i komandant četničkog korpusa "Gavrilo Princip". Zapravo, upravo je Branko Bogunović predvodio srpske ustanike koji su 27. jula 1941. godine izvršili napad na Bosansko Grahovo kom prilikom je ubijeno oko stotinu Hrvata, među kojima navodno pet žena i devetoro dece, kao i jedan sveštenik, što je bila odmazda zbog ustaških zločina koji su počeli par meseci ranije.

Četnički komandanti Cvjetičanin i Bogunović raportiraju italijanskom komandantu u Bosanskom Grahovu avgusta 1942. Foto: Znaci.net

U tom trenutku, ustanak još uvek nije imao nikakvu ideološku obojenost: dapače, u socijalističkoj Jugoslaviji se ovaj događaj slavio kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

Kao pripadnik Dinarske divizije morao je biti deo italijanske Dobrovoljačke antikomunističke milicije (ita. Milizia Volontaria Anti Comunista) koja je nastala sporazumom između italijanskog generala Marija Roate (zapovednika 2. armije) i Pavelića. Postoje neke implikacije da je sarađivao i sa ustašama protiv partizana, ali je pitanje koliko su pouzdane.

Jer, svi podaci su haotični i često kontradiktorni; svakako su se četnici na prostoru tzv. NDH borili i protiv partizana i protiv ustaša, uprkos postojanju ograničene saradnje sa ovim potonjim (možda nije sam Bogunović u tome učestvovao, ali za ljude poput Uroša Drenovića postoje foto-dokazi), jer se u građanskom ratu koji traje četiri godine na ogromnom području, savezništva menjaju kao čarape, i sve zavisi od situacije na terenu, i od ponašanja druge strane od mesta do mesta. Ipak, Dinarska divizija se ponajviše tukla sa komunistima.

Vojvoda Golub Babić, jedan od vođa Nevesinjskog ustanka, u starom odelu serdara Milovana Pavasovića iz 1715. godine. Foto: Wikipedia/Creative Commons/Bogunovic

Što se konkretno tiče samog Branka Bogunovića, njemu je, zbog ratnih zasluga i podviga, sveštenstvo crkve Svetog Petra u selu Donji Tiškovac navodno poklonilo jedno staro odelo visokog prestiža, koje je kažu, čuvalo vekovima unazad. Odelo je prvo pripadalo serdaru Milovanu Pavasoviću koji ga je nosio tokom ustanka 1715. godine; tokom Nevesinjskog ustanka 1875. godine nosio ga je slavni hajdučki harambaša i vojvoda Golub Babić. Branko Bogunović pozira sa puškom u tom odelu na slici na samom početku teksta.

Branko Bogunović je ranjen 4. decembra 1944. godine u borbi sa partizanima prilikom proboja opsade sela Pađene na oko 12 kilometara od Knina, prema Lici. Početkom naredne godine je zarobljen i streljan bez suđenja. Sudbina odela, koje je pokretno kulturno dobro, nama nije poznata, ali se nadamo da je preživelo jer je neprocenjivo.

Inače, rođeni brat Brankov je bio Uroš Bogunović Roca, narodni heroj i general-major JNA, koji je 2006. preminuo u Beogradu u 92. godini života. On je bio prvi komandant VI krajiške NOU brigade, formacije u sklopu IV krajište divizije, oformljene još 14. oktobra 1942. od jedinica I krajiškog NOP odreda.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: branko-bogunovic cetnici cetnik dinarska-divizija momcilo-djujic drugi-svetski-rat istorija zabavnik partizani ustase
Najnoviji komentari
 • S
  Stari Cetnik

  Bog cuva Srbe na nebu-Cetnici na Zemlji!

 • S
  Srbija do Tokija, Zemun do Pinokija

  Malo je nizak da bi bio potomak Cara koji je bio jako visok.

 • J
  ja

  prodo veru za večeru ko i nemanjić rodonačeknik rašana

ATENTATORSKA BLEJICA NA KALIŠU: Fotka Gavrila Principa koju nikada do sada niste videli (FOTO)

NAJPOTRESNIJA SLIKA RATA: Zove se „Pobeđeni. Parastor sa ubijene“. Samo Rus može ovako da ubode suštinu! (FOTO)

Zašto je Darvin pisao jednom Srbinu: Izrazio želju da se Srbija oslobodi turskog ropstva i tražio jednu stvar (FOTO)

OVO JE FENOMENALNO: Rusi trijumfalno ulaze u Trnovo i oslobađaju drevnu bugarsku prestonicu od turskog jarma (FOTO)

NAJLUĐA RATNA SLIKA U ISTORIJI: Čučavac ruskih vojnika oko logora u Turkestanu (FOTO)

SLIKA ATENTATA NA KARAĐORĐA: Ovako su kumovi ubili vožda i Nauma Krnara, odsekli im glave, napunili ih slamom i poslali sultanu u Stambol (FOTO)

Ko god je Olgu pitao kada će da se uda - završio je mrtav (FOTO) (VIDEO)

KAKO JE STVARNO IZGLEDAO VOŽD: Obožavaju Srbi Karađorđa, ali ova dva portreta nikada do sada nisu videli (FOTO)

Ograđeno mesto ispod jednog hrasta gde Srbi dolaze da razmisle o državi koju su stvorili (FOTO)

Prva žena mu je umrla na rukama, imao je kraću ruku i uvek se poslednji smejao: Omraženi i obožavani Staljin umro je na današnji dan (FOTO) (VIDEO)

Da li možete da verujete da je ova austrijska palata bila u Beogradu i da pogodite gde se nalazila? (FOTO)

PRVA VLADARSKA „PALATA“ MODERNE SRBIJE: Iz ove kuće je knez Miloš vladao Srbima (FOTO)

Sve se na Zapadu menja, samo je STRAH OD RUSIJE VEČIT. Ove dve karikature iz 1877. to dokazuju (FOTO)

18 MRTVIH NA IZBORIMA U SRBIJI: Priča o našim partijskim podelama i krvavom februaru 1893. godine (FOTO)

VAMA JE HLADNO?! Zamislite kako je bilo ovom zavejanom jadniku usred krvavog rata! (FOTO)

Kako je vojnik vratima zamalo otkinuo Titu ruku: Josip Broz iskulirao, ali ko zna šta je momka sačekalo kasnije (VIDEO)

E, OVO JE BILA DEMOKRATIJA! Srpski seljaci 1906. godine teraju volove pored stare Narodne skupštine (FOTO)

O OVOME ĆUTIMO: Unuka albanskog heroja Ise Boljetinca izboli nožem Arnauti u Mitrovici jer je štitio drugove Srbe (FOTO)

Poslednje pismo Gavrila Principa poslato njegovim roditeljima samo dan pred presudu: "Oprostite mi i pomirite se sa tim da mene više nema" (FOTO)

100 godina od formiranja Crvene armije: Zbog čega je izabrana baš ova boja za ime i zastavu? (FOTO) (VIDEO)

Amerikanci se i dalje sećaju prvog Srbina: Borio se u Prvom srpskom ustanku, prebegao u SAD, vodio revolucije i osnovao masonsku ložu

Rimski car Septimije Sever u Kostolcu je sina proglasio za naslednika. Nećete verovati kad čujete zašto (FOTO)

NESTVARNA PRIČA: Kako je prosti sin grčkog ribara postao najmoćniji čovek Osmanlijskog carstva (FOTO)

BILO NEKADA U SRPSKOJ ŠTAMPI: Misteriozno samoubistvo blagajnika potreslo Šabac 1936. godine, krvave kame sevale širom kraljevine (FOTO)

SRPSKA KONJICA ZAPLIVALA JADRANOM U DRAČU: Kako su naše stare novine videle vrhunac Prvog balkanskog rata (FOTO)

TURNIR PIJANACA U STAROM BEOGRADU: 7 sati ujutru, svi pod stolom ili na stolu, nenačeti jogurt ih opominje da se ne okanu pića (FOTO)

KAKVA FOTKA SRPSKE VOJSKE! Junicom na ražnju i bardacima vina ratnici kralja Petra proslavili bugarsku predaju (FOTO)

"HRISTE, GOSPODE NAŠ, POMOZI NAŠEM GRADU DA ODBIJE AVARE": Potresni natpis na crepu u Sirmijumu iz 582. godine (FOTO)

NACISTIČKI SEKSI-HUMOR TOKOM OKUPACIJE BEOGRADA: Na šta su Srbi parili oči za vreme Drugog svetskog rata (FOTO)

Jezivi masakr na Dan zaljubljenih: Al Kapone je hteo da preuzme kontrolu nad čitavom mafijom, odlučio se za brutalno ubistvo (FOTO) (VIDEO)

OVO DA BUDE UZOR SVIMA: Ruski i američki vojnik zagrljeni opominju i podsećaju Moskvu i Vašington (FOTO)

Marseljski atentat na kralja Aleksandra u 17 NASLOVNICA ondašnje srpske štampe: Ovo vam nikada nije ispričano na ovaj način (FOTO)

FOTO-UBOD: Srpski oficir šmekerski pozira među ženama i saborcima posle bitke koja je Turke isterala iz Makedonije

Najveće srpsko groblje u Americi tesno za sve naše emigrante: Decenijama su Srbi sahranjivani na stranom kontinentu, a sada je ono prepuno (VIDEO)

BIZARNI OBIČAJ STARE SRPSKE ŠTAMPE: Čik pogodite zašto je ovaj čovek zaokružen na slici (FOTO)

Kako je vojvoda Petar Bojović sam automobilom osvojio turski Bitolj (FOTO)

Raja na ulicama pevajući čistila sneg, taksisti vozili besplatno, u kafani nije bilo prazne stolice: 34 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu (VIDEO)

"SRBIJA JE SLOBODIJA": Kamera pre 105 godina snimila nestvaran događaj na kapiji Dušanovog grada (FOTO)

STRANCI O VOJSCI KRALJEVINE SRBIJE: Srbi su hrabri i izdržljivi kao i Bugari, ali imaju prednost što su civilizovani (FOTO)

OVAKVU SLIKU TITA KAO ROBIJAŠA JOŠ NISTE VIDELI: Najveća tajna Jugoslavije o Josipu Brozu (FOTO)

DA LI VIDITE ŠTA JE NA SLICI? To Srbin bahato pozira na toni zaplenjenog turskog oružja posle Kumanovske bitke (FOTO)

NEMAČKI TITANIK imao sudbinu još tragičniju od pravog: Nacistička "elita" krenula na poslednje putovanje, pa su naišli britanski bombarderi (VIDEO)