Napokon je razotkrivena legenda o Deda Mrazu i Svetom Nikoli: Da li je to ista osoba i da li je zaista postojala?

Tokom godina mnogobrojne crkve širom sveta su isticale da poseduju delove moštiju Svetog Nikole, dovodeći time u pitanje da li su u pitanju kosti iste osobe

  • 5

Već dugi niz godina se vodi rasprava da li je Sveti Nikola, svetac iz četvrtog veka, koji je poslužio kao inspiracija za lik Deda Mraza, bio prava osoba ili je samo u pitanju legenda, prenosi ox.ac.uk. Istraživanje Univerziteta Oksford je otkrilo da njegove mošti zaista datiraju iz tog istorijskog perioda.

SVE ISTINE I ZABLUDE O DEDA MRAZU I BOŽIĆ BATI: Zavirite u skriveni svet iza nasmejanog deke (FOTO)

Ostaci jednog od najcenjenijih pravoslavnih hrišćana Svetog Nikole, čuvaju se u bazilici Svetog Nikole u Bariju još od 1087. godine i to u zlatnoj grobnici.

Tokom godina mnogobrojne crkve širom sveta su isticale da poseduju delove njegovih moštiju, dovodeći time u pitanje da li su u pitanju kosti iste osobe.

Foto: pixabay.com

Koristeći mikro uzorak fragmenta njegovih kostiju, profesor Tom Higham i dr Georges Kazan, direktori klastera za reklivije na Oksfordu u centru za napredne studije, prvi put su testirali jednu od njegovih kostiju.

Rezultati upućuju na to da su u pitanju kosti koje su u principu autentične i da zaista pripadaju Svetom Nikoli.

Foto: tragomsrpskihsvetinja.com

- Mnoge relikvije koje proučavamo pokazuju da se radi o periodu koji je došao malo kasnije od onog o kojem se govori. Nasuprot tome, ovaj fragment ukazuje na to da bismo mogli da gledamo u ostatke samog Svetog Nikole - rekao je on.

Sveti Nikola je živeo u Maloj Aziji, koja je danas moderna Turska. Prema legendi, on je bio bogat čovek koji je bio poznat po svojoj velikodušnosti, pa je tako nastala legenda o čoveku koji daruje poklone za Božić.

Detalj sa ikone Svetog Nikole koju je srpski kralj Stefan Uroš III Dečanski darivao bazilici u Bariju. Ispod kralja vidimo kraljevića Dušana. To je njegov najstariji sačuvani portret. Foto: Wkipedia/Bogunovic

Veruje se da ga je progonio car Dioklecijan i da je umro u zatvoru. Za njegove posmrtne ostatke se navodi da ih je uzela grupa italijanskih trgovaca i da su prebačena u Bari. Danas u njegovoj bazilici čuva veći deo njegovih moštiju.

Kost koja je analizirana je u vlasništvu oca Denisa Onila iz Morton Grova u Ilinoisu u SAD. Relikvija se prvobitno nalazila u Lionu u Francuskoj, ali većina kostiju se i dalje čuva u Bariju, dok su neke i u Veneciji.

Otac Onil je svoju kolekciju dobijao od mnogih crkava i privatnih kolekcionara u Evropi, uključujući i veliki fragment kosti koja je identifikovana kao deo ljudske karlice, za koju se veruje da pripadala Svetom Nikoli.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dragana

    7. decembar 2017 | 14:53

    Bitno da djeca vjeruju u njega,da mu se vesele i da uživaju,tako smo i mi kao mali ;)

  • Keti

    7. decembar 2017 | 20:59

    Sveti Nikola se slavi odmah posle detinaca tako da se svakako deci dele pokloni za Svetog Nikolu

  • djole

    9. decembar 2017 | 11:33

    Svi volimo Sv.Nikolu on je nas zastintnik i nase svetionik . Slava je navece blago naseg naroda i svi koji ga slave da cine dobra dela , pomognu tudjinu i svojima da se ujedinimo i budemo priblizno kao sto je bio Sv. Nikola samk tako ce nas napaceni narod ici u svetlu buducnost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA