≫ 

O OVOME ĆUTIMO: Unuka albanskog heroja Ise Boljetinca izboli nožem Arnauti u Mitrovici jer je štitio drugove Srbe (FOTO)

"Stavljajući se u zaštitu svojih mlađih drugova u malo što nije platio svojim životom osamnaestogodišnji Ismet, unuk pokojnog Ise Boljetinca. Još u toku jučerašnjeg dana Ismet je primetio dva Arnautina, koje je on poznavao kao izopačene tipove da prate gimnazijalce Marka Popovića i Mišu i Cvetka braću Dunić". Ovako počinje vest koju je 28. jula 1936. objavio tiražni beogradski dnevnik "Vreme"

  • 5
Spomenik Isi Boljetincu u centru južnog, albanskog dela Kosovske Mitrovice. Foto: Wikimedia Commons/FitimSelimi

Isa Boljetinac je ubijen od strane Crnogoraca u Podgorici 23. januara 1916. godine, dok je bio u njihovom zarobljeništvu, i potom je zaboravljen. Barem zaboravljen od strane Srba, jer ga Albanci nikada nisu zaboravili. On je bio njihov heroj i legenda, posebno među onima koji žive na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Rodio se u selu Boljetinu kod Zvečana, nedaleko od Kosovske Mitrovice, i bio toliko uticajan i moćan da je čak i Dragutin Dimitrijević Apis dolazio kod njega i sa njim avgusta meseca 1912. godine uspešno pregovarao o dizanju ustanka protiv Otomanske imperije. No, kada su Isa Boljetinac i drugi albanski prvaci videli da mi imamo nameru da anektiramo sve oblasti naseljene njima, okrenuli su se protiv nas.

Kao što rekosmo, Srbi su ga zaboravili nakon smrti, jer ne mogu se pamtiti baš svi neprijatelji, a Isa Boljetinac u širim istorijskim okvirima nije bio baš u ravni sa nemačkim kajzerom, austrijskim carem ili nekim feldmaršalom, da bi živeo u sećanju. Šta više, u širim istorijskim okvirima bio je nebitan.

Isa Boljetinac, albanski nacionalni heroj rodom iz sela Boljetina kod Zvečana. Foto: Wikimedia Commons/Shqipëria e viteve 1913-1914: 96 pamje nga koha e Mbretit Vid dhe Misionit Ushtarak Holandez (Foto)

Sve dok dron na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije na Stadionu Partizana oktobra 2014. godine nije prekinuo meč, noseći zastavu sa likovima Ise Boljetinca, Ismailja Ćemalija i mapu Velike Albanije. Tada je Isa postao odjednom ponovo interesantan, i danas skoro svako u Srbiji zna za njega, barem okvirno.

Međutim, ovo nije priča o njemu već o časti i poštenju. Tačnije, ovo je priča o ljudskosti i drugarstvu koje prevazilazi nacionalne podele. Ovo je priča o podvigu njegovog unuka koji će kod svakoga racionalnog čoveka podstaći misli koje prečesto zaboravljamo: da smo svi ljudi, da u svakom narodu postoje dobri i loši.

Naime, tiražni međuratni beogradski dnevnik "Vreme" objavio je 28. jula 1936. godine vest pod naslovom "Ismet Boljetinac unuk Ise Boljetinca braneći mlađe drugove uboden je kamom od jednog kriminalnog tipa".

Foto: Tanjug/AP

Tekst prenosimo u celosti:

"Kosovska Mitrovića, 27 jula. — Stavljajući se u zaštitu svojih mlađih drugova u malo što nije platio svojim životom osamnaestogodišnji Ismet, unuk pokojnog Ise Boljetinca.

Još u toku jučerašnjeg dana Ismet je primetio dva Arnautina, koje je on poznavao kao izopačene tipove da prate gimnazijalce Marka Popovića i Mišu i Cvetka braću Dunić.

Sinoć na korzu ovi Arnauti i dalje su pratili pomenute dečake, a Ismet da bi onemogućio Arnaute i omeo njihov plan, umešao se u društvo gimnazista i s njima produžio šetnju. Nešto posle 9 časova kada su prolazili pored apoteke Obrada Kapisazovića jedan od ovih Arnauta pozvao je Ismeta pod izgovorom da ima nešto da mu kaže. Kada mu je Ismet prišao ovaj Arnautin zamahnuo je kamom u nameri da ga ubije.

Isa Boljetinac i Ismailj Ćemali na Kosovu tokom Prvog balkanskog rata. Foto: Balkanski rat u slici i reči br. 3/unilib.rs

Zahvaljujući svojoj prisebnosti Ismet je u poslednjem trenutku podigao ruku ispred grudiju tako da je kama prošla kroz mišicu leve ruke, na mestu ispod koga se nalazi srce. Da nije podigao ruku, Ismet bi bio pogođen usred srca.

Na korzou se za čas stvorila velika gužva, koju su Arnauti iskoristili i pobegli.

Tek jutros oko 5 časova oni su od strane žandarmerije pohvatani i stavljeni u pritvor. Napadači se zovu Sulejman Rahmanović, zemljoradnik iz sela Obilića i Arslan Abdinović iz Kosovske Mitrovice, obojica stari po 20 godina. Sulejman priznaje da je Ismeta udario nožem i kaže da je na to bio nagovoren od Arslana, dok ovaj ne priznaje. Ni jedan međutim, ne govori zbog čega su preko celog dana pratili pomenute gimnaziste, ali su oni vlastima poznati kao kriminalni tipovi".

Simbol Mitrovice je kombinat Trepča. Ono što će biti jedna velika tema jeste vlasništvo nad ovom kompanijom:

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Gagi

    26. februar 2018 | 13:27

    Pa to nisu siptari, ili su neki iz bosne muslimani ili tkz siptarski romi, chisti siptari nisu

  • 666

    26. februar 2018 | 15:02

    E druze sto si trazio to si dobio neznas kako je kod nas albanaca pravilo ko stiti neprijatelje zavrsice isto kao ti

  • 1312

    27. jun 2023 | 15:34

    ljudi i neljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA